El Govern havia de donar llum verda, este dijous, coincidint amb el tancament d’esta edició i en el marc de la Comissió de Territori de Catalunya, a la redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) del sector econòmic Catalunya Sud, que previsiblement s’allargarà uns 18 mesos i que ha de permetre tramitar amb criteris i procediments unificats l’impuls urbanístic a una gran ampliació del polígon entre els municipis de Tortosa, i sobretot l’Aldea, que és per on creixerà més. El detonant d’esta ampliació ha estat la instal·lació recent del gegant Kronospan, que ja ha començat a produir taulers de fusta en una factoria gegant, que comportarà la instal·lació al seu voltant d’empreses vinculades, i que podria invertir-hi fins a 500 milions d’euros si aconseguix una connexió ferroviària, que serà un dels aspectes a abordar amb els treballs de planificació urbanística.
El Departament de Territori de la Generalitat treballa “sense dilacions”, segons van defensar el delegat del Govern, Albert Salvadó, i el director territorial del Departament, Miquel Alonso, per a tenir enllestida l’eina per a convertir el polígon en “un pol d’atracció” no només territorial sinó del país, amb la generació de 675 hectàrees de terreny industrial. Actualment, el Catalunya Sud ocupa unes 82 hectàrees de sòl consolidat, i ja hi havia prevista una primera ampliació de 145 hectàrees. El repte passa a ser molt més ambiciós i, de fet, Alonso va recordar que el Pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre preveu fins a 1.000 ha de sòl industrial a la zona, que creixeria cap al nord i cap al mar.
L’aposta pel Catalunya Sud, en paraules d’Alonso, situa les Terres de l’Ebre a “la línia de sortida dels pols estratègics” de país -juntament amb Lleida-, amb una reserva de sòl industrial molt rellevant, en un context en què, segons va exposar Salvadó, hi ha grans grups internacionals interessats a comprar terrenys al sud d’Europa, després d’un cicle d’externalització de faenes a Àsia.
Quan estiga llesta la documentació tècnica, el PDU s’aprovarà inicialment i provisionalment a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, i l’aprovació definitiva la farà de nou la Comissió de Territori. Si hi ha empreses interessades a instal·lar-se amb celeritat, ho podran fer en sòl urbanitzable sense esperar a que estiga acabat el PDU.
També es treballa “de forma paral·lela” perquè el polígon tinga un ramal ferroviari i una estació intermodal de mercaderies que enllace amb el Corredor Mediterrani. El projecte el lidera la Generalitat, es troba en una situació preliminar i serà l’administrador d’infraestructures ferroviàries estatal, la pública Adif, qui n’haurà d’autoritzar la connexió. “No és un projecte hipotecat o pendent que l’Estat l’autoritze, sinó que ha de facilitar que puguem accedir a la seua línia ferroviària”, ha apuntat Salvadó.