HomeEconomiaEl Catalunya Sud podria duplicar el seu sòl industrial amb l’aterratge de...

El Catalunya Sud podria duplicar el seu sòl industrial amb l’aterratge de Kronospan

Una ampliació fins i tot abans de començar. Simptomàtic de la consistència i l’ambició de l’aterratge de l’empresa Kronospan al Baix Ebre.

El líder mundial de fabricació de planxes de fusta, que ha començat a desbrossar les més de 25 hectàrees de terreny que ocuparà inicialment al polígon Catalunya Sud, va valorar especialment, a l’hora d’apostar per Tortosa i les Terres de l’Ebre, tant l’accessibilitat immediata dels terrenys com la disponibilitat futura de més sòl industrial sense moure’s del lloc, una circumstància que, segons explica el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ja va ser clau per a captar Florette.

Pel que fa a la immediatesa dels terrenys, el ple municipal de Tortosa va aprovar inicialment divendres passat, en un ple extraordinari, la modificació puntual del POUM en els terrenys del polígon, que suposa el canvi d’emplaçament d’una parcel·la reservada per a equipaments i d’una altra amb consideració de zona verda, per tal que Kronospan puga disposar d’una superfície compacta.

Així mateix, també s’ajusten els paràmetres urbanístics, com ara alçades d’edificabilitat. La modificació es va aprovar per unanimitat i l’alcaldessa, Meritxell Roigé, va agrair a tots els grups el vot favorable: “Els agraïxo la responsabilitat”. La lenta progressió del Catalunya Sud durant la primera dècada de la seua existència ha acabat sent un factor determinant per a captar Kronospan: “No era fàcil trobar al país 25 hectàrees plenament disponibles”, expressa Salvadó.

Quant a l’ampliació del Catalunya Sud, Kronopan, abans de posar-s’hi, ja ha demanat més espai per a facilitar tant el seu creixement futur com la implantació al seu voltant de proveïdors i clients que podrien aixecar-hi un autèntic clúster de la fusta.

Florette, segons transmet a esta publicació l’alcaldessa Roigé, vol convertir en un any la seua planta ebrenca en la subministradora única de tot Catalunya, i tindria previst també comprar terrenys per a dedicar-los a produir part de les verdures i hortalisses amb les quals elabora les seues amanides envasades.

 

De la crisi a la plenitud

Ha estat, però, l’espectacular irrupció de Kronospan, que invertirà fins a 200 milions d’euros en la seua nova planta al Catalunya Sud, la que ha fet de desencadenant de la plenitud d’un polígon que durant anys havia estat en entredit. A cavall entre Tortosa i l’Aldea, els agents socioeconòmics i les mateixes administracions locals s’havien queixat més d’una vegada que, a més a més de la crisi del 2008, la falta d’atenció per part de la Generalitat mantenia el polígon, de 136 hectàrees, amb poques opcions d’ocupació. Però tot plegat va canviar a poc a poc.

El 2012 es va dotar el polígon d’aigua i gas a través del Pla de Reindustrialització de les Terres de l’Ebre i a partir del 2016 s’han anat encadenant les bones notícies: l’aposta de Jabil, líder mundial en embalatge; les implantacions d’Hilfe Agrotechnical -de productes per a l’agricultura- i Florette, i ara l’empenta de Kronsopan, han revalorat i situat al lloc que li correspon un polígon que sempre ha tingut una bona ubicació estratègica, equidistant entre Barcelona i València i a tocar del corredor mediterrani, tant viari com ferroviari. Fins al punt que, de sobte, s’ha quedat petit.

Roigé ja ha reiterat a l’Incasòl que el polígon haurà de créixer en sòl industrial cap a l’est, dins del terme de Tortosa i, de fet, el POUM de la capital ebrenca ja en preveu una ampliació en 134 hectàrees que, segons els serveis municipals d’Urbanisme, no caldria materialitzar d’una vegada i també es podria fer per fases. En tot cas, al final del recorregut gairebé es duplicaria la capacitat actual del polígon, que un cop hi estiga instal·lat el gegant austríac gairebé no tindrà sòl per a oferir -més enllà d’algunes parcel·les petites de propietat privada- fins que no es faça efectiva l’esmentada ampliació.

“Cal créixer per a donar cobertura als plans de Kronospan, però també per si ve una altra empresa que es vulga posar aquí”, argumenten fonts municipals. Un cop l’Incasòl faça els tràmits per a concretar l’ampliació, caldrà fer-ne el desenvolupament urbanístic a través d’un Pla Parcial, però el cas és que Kronospan ja ha expressat el seu interès a adquirir terrenys d’esta l’ampliació.

 

Més atractius

D’altra banda, Jabil també es troba en fase expansiva al polígon, després d’anunciar una planta de fabricació d’ampolles de paper a l’Aldea, vinculat al centre tecnològic de la multinacional; un projecte que també podria reforçar l’activitat de la planta de Tortosa, al mateix polígon.

“A les Terres de l’Ebre tenim aspectes positius que ens poden fer atractius per a les noves estratègies corporatives. Estem més ben situats que abans de la pandèmia. Se’ns coneix més i som més seductors. Florette, per exemple, situa les Terres de l’Ebre com un gran productor quilòmetre zero dins del sector primari”, explica Salvadó, que també posa en valor que el Govern de la Generalitat i els responsables d’Indústria hagen començat en els darrers anys a posar les Terres de l’Ebre al centre com a “territori candidat” per a acollir inversions.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 48

Últimes notícies