HomeSocietatEl Celia no estreny, però escalfa la mobilització del 27-M al Trabucador

El Celia no estreny, però escalfa la mobilització del 27-M al Trabucador

El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) farà este diumenge un nou crit d’alerta sobre la situació de “fragilitat” del delta de l’Ebre. L’acte, que ja estava previst al Trabucador des del gener, ha agafat encara més significat després del pas del temporal Celia: “El temporal ha arribat en un moment en què plou sobre mullat al Delta, i per poc agressiu que haja estat, té conseqüències molt greus a la primera línia de costa; i el Trabucador n’és un exemple”, insistix Jordi Bertomeu, portaveu del moviment.

L’acte vol viralitzar la imatge del Trabucador amb el crit de socors SOS, format per centenars de persones, i tornar a posar la “pressió” sobre les administracions davant l’actual situació d’“inacció”. “Sense ser un gran temporal, s’ha tornat a inundar el Trabucador, que ha patit una sotragada important, i és més necessari que mai sortir al carrer, anar al Trabucador i reclamar accions palpables sobre el terreny”, expressa Bertomeu.

Per al MOLDE, el temporal Celia ha fet evident “la situació de desprotecció que patix el Delta”, i lamenten que dos anys després del Gloria no s’haja actuat, així com també el retard que ha patit el projecte de mobilització d’arena, previst pel Servei provincial de Costes, i que finalment ha quedat ajornat fins al setembre davant l’inici del període de nidificació d’aus al Delta.

“La situació al Delta és d’excepcionalitat i davant un Delta desprotegit s’han de facilitar totes les traves burocràtiques per a dur a terme accions que permeten pal·liar els efectes dels temporals”. Segons Bertomeu “el veritable impacte ambiental és este: un temporal que ha tornat a causar danys molt importants a la línia de costa, sobre els espais de nidificació, i també sobre moltes espècies que habiten al Delta, com és el cas del Limonium que ha desaparegut de la platja de la Marquesa”, assegura.

El MOLDE, que s’alinea amb les tesis de la Taula de Consens, creu que ara és la gent que viu i treballa al Delta qui ha de prendre la iniciativa en la seua defensa. El manifest per a l’acte reivindicatiu de diumenge, que llegirà el periodista Xavier Grasset, ha rebut en cinc dies l’adhesió de més de 140 entitats, institucions i empreses del territori. “Un manifest que en cinc dies aconseguix l’adhesió de prop de 150 entitats és molt significatiu i potent, i creiem que representa la voluntat del territori”.

El MOLDE veu el moment que la gent que viu i treballa al Delta surta al carrer

 

Segons Bertomeu, el MOLDE és un moviment que representa la gent que viu al Delta i que vol seguir vivint i treballant al Delta. “Entenem que després del Gloria feia falta un moviment social que partís de la base i de la perspectiva de la gent que vivim, treballem i estimem el Delta. Ha costat molt aconseguir consens al Delta i ara que el tenim i que els ajuntaments i els regants s’han posat a treballar de manera conjunta amb un Pla Delta, este esforç institucional havia de tenir el suport d’una via social i ciutadana”.

Davant d’altres moviments que centren sobretot els seus esforços en la recuperació de sediments, Bertomeu ha dixat clar que el Delta necessita un Pla adaptat a les seues problemàtiques: “El Delta no té només una problemàtica, sinó que en té moltes”.

Bertomeu ha fet una crida a la participació: “El que estem perdent és la terra, el lloc on vivim i on vam nàixer i no ens queda altra que sortir al carrer i sortirem les vegades que faça falta”. L’acte de diumenge està convocat a les 11 h a la platja del Trabucador.

Estos dies el Delta, assetjat pel Celia, ha patit i encara ha de patir l’embat persistent i continuat de vents de llevant d’entre 30 i 40 km/h, amb puntes de 70 i 90 km/h i onades d’entre 2,5 i 3,5 metres. Tot i esta llarga situació de martelleig constant, fonts de la Direcció General de Costes de l’Estat constaten que no hi ha hagut afectacions importants i no s’ha registrat cap trencament de la barra del Trabucador, almenys fins dimecres en el moment del tancament d’esta edició. “La integritat de la costa del Delta es manté, fins i tot en les zones més fràgils, com són la Marquesa, la platja de Buda i el Trabucador”, va indicar Toni Espanya, cap de Costes.

I és que en esta ocasió, a diferència del Gloria, la pressió atmosfèrica elevada i un nivell del mar relativament baix, han actuat com a factors protectors. “Si el temporal Celia ens hagués agafat amb pressions baixes i amb un alt nivell del mar, hauríem tingut danys importants. La intensitat del vent de les borrasques Gloria i Celia ha sigut semblant, però l’alta pressió atmosfèrica d’estos dies ha fet que les ones hagen trencat lluny de la platja, a diferència del que va passar amb el Gloria”, explica Toni Espanya.

 

Valoracions contraposades

Al Trabucador s’ha produït una petita inundació a la zona pròxima a l’àrea de servei, que no ha afectat l’activitat salinera, ja que es pot accedir a la barra amb vehicle 4×4. La setmana passada, però, la inundació de la barra del Trabucador va impedir als treballadors accedir a la planta per carretera durant uns dies.

Segons Costes, algunes actuacions preventives han ajudat a rebaixar possibles danys del temporal. A la platja de la Marquesa, a finals de febrer es va reforçar la duna del costat del restaurant Vascos, actuació que “ha evitat la intrusió marina en este punt”, segons informa Toni Espanya. Per altra banda, valora que l’illa de Buda “s’ha mantingut prou bé”. “Sempre que hi ha temporal de llevant tanquem entrades d’aigua a la llacuna perquè en alguna ocasió esta no es trenca pel temporal de llevant, sinó per l’entrada d’aigua dolça del riu”, detalla.

Tanmateix, Guillem Borés, copropietari de l’illa de Buda i president de la zona de reg de l’illa, denuncia que la borrasca Celia sí que ha tingut conseqüències greus a l’illa i assenyala que les platges de Buda han entrat de nou en regressió i han perdut fins a 30 metres d’amplària, cosa que ha fet “desaparèixer de manera irreversible espais lacunars amb gran presència d’aus i biodiversitat”.

De fet, confirma que la intrusió marina ha tornat a ocasionar la mort de flora i fauna aquàtiques dels Calaixos de Buda. A més, Borés insistix que el dia que torne a produir-se un gran temporal i s’obra una gola a Buda, “no es podrà tancar ni amb els 17.000 metres quadrats de sorra” que estan previstos de mobilitzar per a reforçar el cordó litoral de Buda. Borés qüestiona el paper del Parc Natural [article d’opinió a la pàgina 28] perquè el considera culpable del retard.

 

“Desdramatització”

Des de Costes, però, demanen “desdramatitzar la situació” que viu el Delta. “És cert que el litoral del Delta està molt fràgil i necessita aportacions de sorra, però les inundacions que estem veient ja succeïen abans del Gloria. El Delta s’està comportant com sempre es comporta quan hi ha temporals de llevant”, explica Espanya. En este sentit, remarca la diferència entre un trencament de la barra -que
implica danys estructurals i que s’obren canals- i petites inundacions.

El Delta, doncs, ha patit trencaments amb el Gloria i amb el Filomena, però la resta de temporals no han tingut esta repercussió i hi ha tesis que defensen que alguns dels petits temporals de llevant fins i tot han ajudat a portar arena, tornar als perfils de platges naturals i recuperar el transport de sediment subaquàtic.

Tot i admetre que “fa dos anys que vivim de les obres d’emergència realitzades després del temporal Gloria”, el cap de Costes considera que actualment “el perfil del Delta està bastant naturalitzat”, similar al que hi havia abans del Gloria. Tanmateix, assumix que s’ha produït una pèrdua d’arena que “caldria reposar”. “Hem de guanyar alçada de platja per a evitar que quan hi haja temporals forts s’inunde tan fàcilment i no es produïsca un nou trencament de la barra”, tanca el màxim responsable de Costes a la província de Tarragona.

 

Autores: L. Bertomeu / P. Pedrero

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 65

Últimes notícies