HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catObèlix i els porcs senglars

Obèlix i els porcs senglars

Obèlix i els seus companys gals de guerrilles contra els invasors romans –Astèrix, Panoràmix el druida, Idefix (el gos que sempre acompanya l’Obèlix…- són uns personatges de ficció d’una sèrie de còmics exitosa dels anys seixanta (i per “in saecula per saeculorum”). Res a veure pel que fa als cognoms, al menys com a ètica de vida i simpatia popular, amb l’actual oligarca rus Roman Arkàdievitx Abramóvitx.

Aquests heroics individus de la Gàl·lia francesa, solien rematar les seves victòries contra els invasors de la poderosa Roma amb un banquet en què els comensals s’atipaven de porcs senglars rostits al foc amb llenya caiguda del bosc. La paròdia humorística de costums i problemàtiques antigues –obra del genial dibuixant Albert Uderzo–  podria ser una bona transposició dels personatges en el temps actuals amb l’ucraïnès Zelenski (Astèrix) i el rus Putin ( l’equivalent sàpatra d’una bona part dels emperadors romans). Però aquest breu article no va de política comparativa. Va der L’ERA DEL SENGLAR!.

Amb la superpoblació que hi ha avui dia a Catalunya (¿l’equivalent a la Gàl·lia dels anys dos mil?) d’aquest mamífer artiodàctil l’Obèlix del segle XXI tindria el colesterol pels núvols.

La Generalitat estima que a Catalunya hi ha més de 220.000 d’aquests ungulats, el triple que fa deu anys. Ens tocarien a uns trenta porcs salvatges (“jabalís” en català incorrecte) per cap. Quantitat d’aliment més que suficient per a aportar anualment alguns dels nutrients d’origen animal. Aquesta carn magra de textura dura proporciona proteïnes d’alta valor biològic. Però ull amb la triquina (cuc del porc)! paràsit que fa que aquesta carn roja de caça major passi els controls necessaris abans de ser consumida i capaç de transmetre la pesta porcina africana a altres espècies. Les captures per porc senglar a les TE són d’uns 3.500 per any (dels 65.000 que hi a Catalunya). Tot i que la xifra de caçadors està en clar retrocés: cada any es perden unes 2.300 llicències de caça per jubilació.

També les estadístiques diuen que el 95 % dels accidents a les carreteres catalanes  en les que intervé un animal estan provocats per ungulats (majoritàriament cèrvids i senglars). Gairebé 1.700 accidents a l’any, amb un cost mitjà associat de 8.900 euros cadascun. L’explosió demogràfica d’aquest cosí germà del porc també ha fet que els pagesos els tinguin en el seu punt de mira per les destrosses als cultius.

Avui dia l’admirat Obèlix no hauria d’internar-se al bosc per a buscar l’aliment preferit dels seus festivals gastronòmics. A les rodalies d’algunes  ciutats en els que el bosc és proper hi ha manades d’aquests animals nocturns amb pèls llargs, negres, durs i enforquillats a l’extremitat que fan que la coexistència porc senglar/home-dona sigui cada cop més incompatible.

Tenint en compte tots els inconvenients que comporten els porcs senglars, no és d’estranyar que la Generalitat catalana inverteixi properament gairebé 11 milions d’euros par tal de reduir la població de porcs senglars.

Setmana de la galera, de les ostres, de la clotxa, del llagostí, de les tapes, de l’oli d’oliva, de la clementina, de la tòfona, del rovelló… i la setmana del porc senglar? Obèlix pot ser ressuscitaria. Salut.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 90

Últimes notícies