HomeSocietatEl Col·legi d’Enginyers de Camins reclama que es puga transvasar aigua de...

El Col·legi d’Enginyers de Camins reclama que es puga transvasar aigua de l’Ebre a Barcelona

El Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Catalunya reclama que es recupere el polèmic projecte de la interconnexió de xarxes, cosa que suposaria poder fer transvasaments d’aigua entre la conca de l’Ebre i la del Llobregat en moments de necessitat.

Esta és una de les propostes estructurals dels enginyers després d’analitzar l’actual estat de sequera a Catalunya – un debat que reapareix sovint com a alternativa per a afrontar l’escassetat de recursos al territori central del país-, tot i que també aposten per incrementar l’ús de l’aigua regenerada i per la construcció de noves infraestructures.

Segons publica La Vanguardia, el document d’este ens no detalla si la interconnexió s’ha de fer amb la xarxa tarragonina del CAT -que porta l’aigua de l’Ebre fins al Camp de Tarragona i fins a Cunit-, o a través de la zona servida pel Segre. A més, a través d’un comunicat, el Col·legi considera que “Catalunya no pot dixar per a més endavant la interconnexió de les seues xarxes i que ha de superar una divisió tant tècnica com administrativa en la gestió dels recursos hídrics que dificulta una veritable gestió integral”.

Els enginyers assenyalen que, quinze anys després de la darrera gran sequera -la de 2008- s’evidencia que hi ha “una manca d’infraestructures”, cosa que “posa en risc la garantia de subministrament” d’aigua. I és que les conques del sistema Ter-Llobregat estan al 27 % de la seua capacitat, mentre que els embassaments gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre compten amb més recursos hídrics que els de les conques internes.

En este sentit, els enginyers diuen que “no dixa de ser paradoxal i difícil d’explicar que avui les restriccions d’aigua -especialment per a l’ús domèstic- només afecten una part del territori -principalment l’àrea metropolitana, les conques internes i la demarcació de Girona-, mentre que una altra part gaudix de recursos gairebé suficients per a tots els usos”.

Segons publica la Cadena SER, el president de la comissió d’Aigua, Energia i Medi Ambient del Col·legi, Carles Conill, assegura que els períodes de sequera seran cada cop més freqüents i més intensos al país a causa del canvi climàtic, motiu pel qual considera que interconnectar la conca de l’Ebre i la del Llobregat donarà “més flexibilitat i més resiliència al sistema” en els moments d’escassetat d’aigua. Amb tot, apunta Conill, no estan parlant de fer un transvasament continuat cap a la Regió Metropolitana de Barcelona, sinó de subministraments “puntuals en cas de necessitat”.

Tot i que el Pla hidrològic del Govern, convalidat pel Parlament, no preveu fer esta interconnexió, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, no ha tancat la porta a estudiar-la: “Si hi ha altres propostes les escoltarem, les analitzarem, amb responsabilitat i consens: crec que és la recepta per a sortir d’esta situació i de les que vindran”.

La proposta no ha caigut bé a les Terres de l’Ebre. Susanna Abella, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, creu que en realitat esta proposta amaga interessos poc clars: “La interconnexió de xarxes a Catalunya és un oportunisme polític per part dels lobbies econòmics que el que volen no és resoldre el problema d’abastament a les grans ciutats, sinó augmentar les seues perspectives de negoci i fer que hi haja més aigua al sistema perquè hi haja més consum”.

A més, des de la PDE assenyalen que “es planifiquen aproximadament 250.000 nous habitatges a l’àrea metropolitana de Barcelona, el Pla hidrològic Ebre augmenta les hectàrees de nous regadius i ara surten els enginyers demanant la interconnexió de xarxes. De manual, això ja ho vam viure el 2008”.

Segons la PDE i també la Plataforma Sediments, la interconnexió de xarxes afectaria negativament les zones humides, com el delta de l’Ebre, perquè si no hi arriba prou aigua i prou sediments estan condemnades a mort.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 61 = 70

Últimes notícies