Si no hi ha un gir d’última hora en les negociacions, la plantilla de la UTE Baix Ebre Montsià, participada per Acciona Servicios Urbanos i Fomento de Construcciones y Contratas i encarregada de la recollida i gestió de residus a les dos comarques, començarà el proper dilluns, 16 de setembre, una vaga indefinida. Els treballadors reclamen un conveni col·lectiu d’empresa i millores salarials, ja que asseguren que tenen les pitjors condicions laborals d’entre les empreses del sector a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. La direcció de l’empresa, però, ha intentat passar la patata calenta al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), l’ens públic que contracta el servei a través de dos lots que es van adjudicar el 2018 i el 2019. Segons la versió dels treballadors i del Copate, l’empresa reclama al consorci una regularització anual de preus diferent a la que preveu el contracte, per a poder-ho repercutir en l’increment de sous.
Per tant, el conflicte té tres potes: l’Administració pública, els treballadors i l’empresa adjudicatària, que recull la brossa a tots els municipis del Baix Ebre i Montsià excepte a Tortosa i Deltebre, que tenen els seus propis contractes de recollida, i gestiona els residus de les dos comarques al complet. A més a més, hi ha la remor de fons per l’esgotament de l’espai al dipòsit controlat de residus del Mas de Barberans, cosa que fa que just a partir d’este mes de setembre, la resta s’haja de dur a l’abocador de Tivissa, cosa que encarix la factura de la brossa que paguen els ajuntaments i, en última instància, els veïns a través del rebut de les escombraries.
Plantilla i empresa ja han acudit a la taula de mediació convocada pel Departament de Treball, però fins ara no hi ha hagut acord ni en l’essència del conflicte ni en els serveis mínims que caldria fixar a partir de dilluns. Fent un repàs cronològic a partir de la versió de la UGT, present al comitè d’empresa de la UTE, l’octubre del 2023 se va constituir una taula de negociació del conveni, però a partir del maig del 2024, l’empresa va dixar d’atendre les peticions de reunió dels treballadors, fins i tot les que es van canalitzar per escrit, i tampoc va acudir a la primera mediació convocada per Treball, sempre segons UGT, abans que la direcció de la UTE es comprometés a tornar a les negociacions. Un pèl tard, ja que el Comitè d’Empresa dels treballadors ja havia convocat inicialment una vaga a partir del 16 d’agost, tot i que l’hauria posposat a petició del president del Copate, Ivan Garcia, que es va comprometre a eixugar primer el deute del consorci amb la UTE, d’uns tres milions d’euros, conseqüència del retard en el pagament d’alguns ajuntaments consorciats. El Copate, que ha donat suport a les reivindicacions dels treballadors, no volia que la UTE fes servir este deute com a arma llancívola en les negociacions.
Segons Garcia, d’ERC, el deute s’havia reduït esta setmana en 2,5 milions, però el que no podia assumir el Copate era la modificació a l’alça de la fórmula de regularització anual de costos, incloent-hi el coeficient d’aplicació de l’augment salarial. Garcia reconeix que s’havia compromès a estudiar-ho amb els treballadors, que ara l’acusen d’haver-se’n desdit, però afirma que els serveis jurídics del Copate van emetre un informe desfavorable al respecte. “El que fa l’empresa és traslladar la pressió i la problemàtica laboral a la part pública”, conclou l’actual president de l’ens. De fet, l’empresa ha presentat un contenciós administratiu contra el Copate perquè considera que la fórmula d’actualització que figura al contracte és errònia. “A partir d’aquí, si hem de negociar, ho farem davant d’un jutge, però difícilment la justícia els donarà la raó i anul·larà un contracte signat per les dos parts sense coacció de ningú”, va dixar anar el polític roquetenc. Actualment, al capdavant del Copate hi ha un govern d’unitat format per ERC, Junts i el PSC.
Els treballadors han acabat traslladant l’inici de la vaga al 16 de setembre, després de dos reunions de mediació estèrils -el 26 d’agost i el 4 de setembre- i de negociacions paral·leles a tres bandes que no han fructificat. Josep Espinós, d’UGT, acusa Garcia i el Copate d’haver maniobrat per a evitar la vaga a l’agost, en un període de més pressió turística, i considera que tant el consorci com l’empresa que presta el servei de residus han “utilitzat” els treballadors: “Som la pilota de tennis de la seua partida.” Garcia, al seu torn, va mostrar-se “sorprès” pel fet que “els treballadors hagen comprat el relat de la UTE”, i va reiterar el seu suport a la plantilla.
Plans de contingència i tall de carretera
Un altre punt de topada és l’intent del Copate per a minimitzar els efectes de la vaga. En una junta general celebrada dilluns passat, se va constatar el suport dels alcaldes i alcaldesses dels municipis consorciats a les demandes dels treballadors i, a la vegada, se va abordar l’activació de “plans de contingència” mentre dure la vaga. El Copate habilitarà contenidors grans alternatius perquè les brigades municipals hi puguen dur residus acumulats per efecte de la vaga, i una empresa alternativa s’encarregarà de recollir-los i dur-los a Tivissa.
En este punt, Espinós acusa Garcia de “boicotejar” el dret a la vaga dels treballadors, però el president del Copate assegura que “la pressió” serà per a l’empresa, ja que no podrà facturar l’activitat que es dixe de fer per la vaga i, a sobre, “haurà d’assumir per contracte una part del cost dels plans de contingència”.
Tot i que, al tancament d’esta edició, les possibilitats de reconducció del conflicte eren remotes, este divendres, 13 de setembre, hi ha convocat un nou acte de mediació entre el comitè de vaga i la representació de l’empresa. Per la seua banda, fonts del Copate sostenen que es continuen estudiant fórmules per a aportar més fons públics -sense caure en la “prevaricació” que creuen que suposaria contravindre els informes d’intervenció-, només en el cas que la UTE renuncie a la via judicial ordinària i a la retroactivitat d’un hipotètic nou acord.
Si no hi ha novetats, els treballadors, un cop ratificada la seua aposta per la vaga en assemblea dimarts passat, preveuen arrancar dilluns amb un tall a la carretera de l’Aldea, davant de la seu de la UTE Baix Ebre Montsià.