El Congrés dels Diputats se pronuncia en contra del calendari de tancament de les centrals nuclears del Govern. La cambra ha instat el Govern a allargar la vida de les set centrals nuclears en funcionament a l’Estat espanyol, que han de tancar, de forma escalonada, entre 2027 i 2035. La proposició no de llei, presentada pel Partit Popular, ha comptat amb els vots a favor del grup de Vox i UPN. Junts per Catalunya i ERC s’han abstingut i la resta de grups s’hi han posicionat en contra. El resultat final de votació ha sigut de 171 vots a favor d’allargar la vida de les centrals nuclears, per 164 en contra.
El resultat de la proposició no de llei no és vinculant, però ha servit als diferents grups polítics a posicionar-se i a debatre sobre el posicionament del Govern espanyol en un moment on altres governs europeus han reconsiderat la seua posició envers el tancament de les centrals nuclears. El Govern i els socis s’han posicionat en contra d’allargar la vida de les nuclears, mentre que el bloc de PP i Vox se reitera com a ferm defensor de l’energia atòmica. Tot i això, han sigut els catorze diputats de les formacions nacionalistes catalanes, Junts i ERC, els que han acabat dixant que la balança es decantés a favor d’allargar la vida dels reactors.
La ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, ha recordat esta mateixa setmana que el tancament nuclear ha sigut posat sobre la taula per part de les empreses elèctriques, conjuntament amb Enresa. “Això no és el Govern”, detallava.
En la defensa de la moció, el diputat del PP, Guillermo Mariscal, va acusar el Govern d’idear tot un marc legal que “estrangula” les elèctriques i l’energia nuclear. Va titllar-lo d’hipòcrita per fer que la nuclear no siga una energia competitiva “i obligar les empreses a tancar”, a la vegada que “des del ministeri se’n renten les mans” i responsabilitzen el tancament a una decisió de les pròpies empreses. Mariscal va defensar també les nuclears com a productores d’una energia “neta i abundant” i va definir el tancament com “un suïcidi energètic”, a la vegada que va alertar de les conseqüències laborals del tancament. En la mateixa línia es va posicionar el grup de Vox.
Per part de Junts per Catalunya, la diputada Pilar Calvo va destacar la importància que tenen les centrals nuclears per al país. “Ningú pot garantir que en pocs anys els catalans puguen prescindir de l’energia nuclear”, va raonar, fent referència a l’endarreriment que viuen les centrals renovables, sobretot a Catalunya.
Per part d’ERC, el diputat Jordi Salvadó va defensar que “les centrals nuclears han de tancar”, però va reiterar que el tancament “s’ha de fer bé”, i no de forma precipitada. En esta línia, Salvadó va assegurar que el tancament havia de complir tres punts: “una transició efectiva cap a les renovables, alternatives industrials per a les zones afectades i un pla per als treballadors afectats”, va destacar.
Segons el calendari previst pel Govern de l’Estat -que es va presentar el 2018, poques setmanes després de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa-, el tancament se faria de forma escalonada entre 2027 i 2035. La primera central nuclear en tancar seria la d’Almaraz, a Extremadura, on ja han començat les mobilitzacions per a demanar la continuïtat de la planta. En el cas d’Ascó I, hauria de tancar el 2030 i Ascó II ho faria el 2032. L’últim reactor nuclear en tancar seria el de Vandellòs II, que podria operar fins al 2035.