HomeTerres de l'EbreEl Consell Comarcal del Baix Ebre adquireix d'un particular un manuscrit...

El Consell Comarcal del Baix Ebre adquireix d’un particular un manuscrit del segle XVIII dels ‘Col·loquis’ de Despuig

BAIX EBRE // El Consell Comarcal del Baix Ebre ha adquirit un manuscrit dels ‘Col·loquis de la  insigne ciutat de Tortosa’ de Cristòfol Despuig, conservat per un particular, que  data del segle XVIII i que, probablement, és la còpia més antiga que es conserva.  Un document que s’incorporarà al fons patrimonial de l’Arxiu Comarcal del Baix  Ebre, gestionat pel Consell Comarcal. El president del Consell, Xavier Faura; el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Jordi Jordan; el director de l’Arxiu,  Albert Curto i el director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre,  Ferran Bladé, han mostrat avui el document als mitjans de comunicació. “Es  tracta d’una peça emblemàtica, un document que permetrà ampliar el fons  de l’Arxiu”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre. 

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprovar una modificació  pressupostària per tal d’adquirir un manuscrit dels ‘Col·loquis’ de Despuig, obra  referent de la prosa renaixentista catalana, escrita el 1557 i que es va transmetre a  través de còpies manuscrites fins que el 1877 l’edità Fidel Fita, basant-se en una  còpia posterior, ja que l’original estava perdut. El document que es conservarà a  l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre és propietat d’un particular, que n’és el propietari via familiar per disposicions testamentàries. Aquesta obra ha estat peritada per un  import de 6.000 euros i la voluntat del propietari és que el manuscrit retorne a  Tortosa.  

“Fins ara només coneixíem l’existència d’un manuscrit dels Col·loquis de  Despuig, la millor mostra de prosa en català del segle XVI, que es conserva a  l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i amb aquest document, Tortosa  custodiarà una de les còpies manuscrites de l’obra de Despuig”, ha assenyalat  el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Jordi Jordan.  

Fa uns mesos, el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, va  contactar amb el propietari del manuscrit i va constatar la vàlua del document.  L’obra de Despuig es va editar per primera vegada per Fidel Fita, basant-se en un manuscrit que pertanyia a la família nobiliària Navás, concretament al descendent  José de Salvador. En un inventari de l’arxiu particular de la família Piñol Navás de  final del segle XIX consta l’existència del document, tot i que en un inventari posterior (1925) ja no hi figura. Precisament, aquest podria ser el manuscrit que  ara acaba d’adquirir el Consell Comarcal del Baix Ebre. ”Ara començarem un estudi detallat del manuscrit que ens permetrà  comprovar si aquest és el document més antic que es conserva dels  Col·loquis de Despuig”, ha dit Curto.  

El manuscrit consta de 308 pàgines, conté un índex dels sis col·loquis que formen  l’obra i un altre índex temàtic, que fa referència als aspectes més notables que  recull l’obra. “El tipus de lletra i les glosses escrites al marge de l’exemplar  ens fan pensar que aquesta còpia data de la segona meitat del segle XVIII”, ha  explicat el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.  

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 29

Últimes notícies