El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha dut a terme esta setmana el primer tractament contra les larves de mosquits que es desenvolupen als arrossars perimetrals dels nuclis urbans i urbanitzats del delta de l’Ebre.
Fins a mitjans d’agost, el COPATE durà a terme dos tractaments més als arrossars, uns tractaments que s’afegeixen als que realitza en espais naturals per tal de controlar la població de mosquit al Delta, on ja s’ha tractat una superfície de 1.463 hectàrees i la previsió és arribar fins a les 4.000 hectàrees.
Concretament, s’ha fet el tractament a l’hemidelta esquerre, a les zones de l’Ampolla Camarles, l’Aldea, Deltebre i Riumar i a l’hemidelta dret, a les zones d’Amposta, Eucaliptus, Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Sant Carles de la Ràpita. En total, s’han tractat 2.100 hectàrees d’arrossars.
El COPATE estableix una àrea de control de 500 metres d’amplada, perimetral a estes poblacions o urbanitzacions, que és on es fa el tractament amb una avioneta tres vegades al llarg de l’estiu.
Quant al producte utilitzat per fer el tractament en arrossars és el mateix que la passada campanya, un producte que es basa en la matèria activa Bacillus thuringiensis, comercialitzat amb el nom de Vectobac 12 AS.
“És el mateix producte que fem servir en espais naturals i el riu, el BTI, un producte que és més car i esta és la segona campanya que l’utilitzem, per tant, encara hauran de passar un parell d’anys per determinar la seua eficàcia en arrossars”, ha explicat el director tècnic del COPATE, Raül Escosa. Tot i que el tractament de les larves de mosquit en arrossars s’encarirà un 40% es mantindran els tres tractaments previstos, igual que el 2021.
El pressupost de la campanya de control del mosquit i la mosca negra és d’1,6 milions d’euros.