HomeTerres de l'EbreEl COPATE promou el primer Banc de Terres EbreBiosfera per enfortir el sector...

El COPATE promou el primer Banc de Terres EbreBiosfera per enfortir el sector agrari ebrenc

TERRES E L’EBRE // El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) promou el Banc de  Terres EbreBiosfera, el primer banc de terres d’àmbit supracomarcal. Es tracta d’una operació  que forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera,  finançat amb fons europeus, i en la creació del qual ha participat la Federació de Cooperatives  Agràries de Catalunya (FCAC), concretament n’ha desenvolupat l’estudi jurídic. Es preveu que  el banc de terres estarà operatiu el mes d’abril.  

Segons el Mapa d’Hàbitats de Catalunya, un 1,4% de la superfície catalana  representa correus abandonats i, d’acord amb dades de la FCAC, un terç dels socis de  cooperatives són majors de 65 anys. Per això i amb l’objectiu de donar a conèixer el Banc de Terres EbreBiosfera a les 35 cooperatives agràries de les Terres de l’Ebre, el COPATE i la FCAC  han programat una jornada online de presentació del projecte per al proper divendres 12 de  febrer. 

El president del COPATE, Joan Alginet ha manifestat que “La creació d’un banc de terres territorial ha de permetre la incorporació de nous pagesos  al camp i evitar així l’abandonament agrari i el despoblament rural”. El Banc de Terres EbreBiosfera facilitarà els instruments  necessaris per a desenvolupar bancs de terres locals. En aquest sentit, s’activarà una plataforma tecnològica per la gestió i control de les finques disponibles, s’oferirà el servei d’assessorament  jurídic i redacció de contractes d’arrendament, així com suport i formació per dinamitzar el sector. 

Aquest projecte aporta innovació social per la seua organització per fer front als reptes de les  Terres de l’Ebre. Es tracta de la creació d’un ecosistema territorial per enfortir i millorar el sector  agrari ebrenc, afavorint la cooperació entre diferents entitats amb objectius comuns. Així, tant les  cooperatives agrícoles com altres entitats que comparteixen els objectius del banc de terres  podran participar d’aquest ecosistema com Agents Activadors Locals del Banc de Terres  Ebrebiosfera. “Volem mantenir el mosaic agroforestal i reactivar l’economia local”, ha assenyalat Alginet.  

Xavier Pié, vicepresident de la FCAC, ha argumentat que “la participació de les cooperatives  agràries en aquesta iniciativa és estratègica. La nostra representativitat en el territori i la producció, així com el nombre de socis i la superfície de conreu que aglutinem, són  decisives per aconseguir un efecte activador de l’activitat agrària i el relleu generacional alhora que es potencien el manteniment i la recuperació de terres cultivables”. 

A Catalunya hi ha 195 cooperatives agràries, que facturen uns 1.600 M€, representen un 34%  de la producció final agrària catalana i aglutinen 30.200 socis productors, dels quals un terç són  majors de 65 anys. Les 35 cooperatives de les Terres de l’Ebre facturen 147 M€ anuals, un 9%  del total de les cooperatives catalanes, i tenen presència a sectors tan diversos com oli d’oliva,  vi, cítrics, arròs i horta. Més del 60% de la producció agrària de les Terres de l’Ebre és  comercialitzada per les cooperatives agràries. 

Pel que fa a la jornada sobre el banc de terres, l’obriran el president del COPATE i el  vicepresident de la FCAC. El programa inclou la presentació del banc de terres com un model  d’ecosistema col·laboratiu per enfortir el sector agrari, a càrrec de Marc Poy, tècnic PECT al  COPATE, i una ponència sobre els avantatges que ofereix un banc de terres per mantenir l’activitat agrària, a càrrec d’Alfred Calvet, advocat de la FCAC. Finalment, la jornada es tancarà  després d’una dinàmica de grups en què s’abordarà la utilitat d’aquest nou instrument per al  sector cooperatiu.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies