El diòxid de carboni (CO2) que s’allibera durant la fermentació del vi es pot transformar en metà per a altres usos en les explotacions de vinya. La transformació es fa a través d’un procés catalític i el combustible resultant serveix per a la maquinària del celler o per al procés de destil·lació. La planta pilot es provarà a Viñas del Vero, el celler del Somontano col·laborador del projecte, juntament amb el centre tecnològic CIRCE, de Saragossa. El sistema l’ha ideat el grup META (Enginyeria dels Materials i les seves Aplicacions, en les sigles en anglès), del departament d’Enginyeria Química de la URV. Forma part del projecte europeu ‘Fuelphoria‘, per obtenir combustibles renovables “a través d’establir cadenes de valor sostenibles“.
El catedràtic de la URV i coordinador del projecte, Francesc Medina, detalla que el CIRCE s’encarrega del primer pas, del procés d’atrapar el CO2 que es produeix durant la fermentació. Dins de les instal·lacions de vinyes del Vero, es produeix hidrogen verd per tal que, al reaccionar amb el diòxid de carboni, a través d’un procés catalític, s’obtingui el metà. El grup de recerca de la URV està treballant en la planta pilot per produir el metà que s’instal·larà al celler de Somontano, intentant que el catalitzador “sigui el més eficient possible“.
El projecte ‘Fuelphoria‘ i els diferents grups de recerca que hi participen busquen produir diferents tipus de combustibles renovables (metà, metanol, biodièsel, o querosè, entre d’altres) a partir de diferents matèries primeres i de diferents processos, tant químics com biològics. Cada projecte ha de dissenyar la seva planta pilot i elaborar un informe final amb la descripció dels processos i recomanacions per ajudar a resoldre els problemes tècnics relacionats amb la conversió de matèries primeres en combustibles renovables. També proposaran l’entrada al mercat d’aquests combustibles dissenyant “models de negoci innovadors“.