HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl discurs de la proximitat

El discurs de la proximitat

El Setmanari de l’Ebre ha estat reconegut com a Millor Publicació no Diària de Catalunya del 2022, i Ximo Rambla va recollir aquest premi a l’Espai Endesa de Barcelona. Aquest guardó no ha de sorprendre ningú, ja que la premsa de proximitat té cada vegada més lectors, acompanyada d’un merescut prestigi; i, en el cas del nostre setmanari, es dona la circumstància que ha fet moltíssim per la vertebració del nostra territori, ajudant la seva gent a tenir un sentiment de pertinença ben arrelat al sud català.

Si mirem la història de la premsa escrita a les Terres de l’Ebre ens adonem de la gran quantitat de publicacions que en el passat segle van sorgir , i Tortosa, la capdavantera en la informació de proximitat, tot i les desavinences sorgides durant la gestació d’aquestes per motius ideològics. D’ençà de la mort de Franco i la recuperació de les llibertats, moltes d’elles vigilades pels ‘Tejeros’ de torn, han esdevingut uns espais que reflecteixen la realitat del dia a dia, acompanyades dels personatges que estan escrivint la nostra història.

A tot això s’ha d’afegir que recentment s’ha publicat a Girona una obra que porta per títol Identitat i Comunicació local a les Terres de l’Ebre, del jove rapitenc Jaume Guzmán Casals, doctor en Ciències Humanes d’aquesta universitat, el treball de recerca del qual en la comunicació local i comarcal ha rebut grans elogis de la premsa gironina. Abans ja ens n’havia donat una bona prova amb el seu treball La Comunicació local i premsa històrica al Montsià. En un assaig exhaustiu i molt complet, i amb l’ajut de nombrosos representants culturals de l’Ebre, Jaume Guzmán va comprendre que els mitjans sorgits a les capitals menyspreaven certes informacions nascudes a pobles i comarques, i que calia que els ajuntaments s’hi involucressin, posant a l’abast una premsa de proximitat que els diaris de les capitals provincials eren incapaços d’oferir. El naixement d’aquestes publicacions, moltes d’elles tutelades i orientades des dels mateixos ajuntaments i partits polítics, va fer perdre moltes subscripcions i lectors, però va servir, almenys, perquè el català tingués una forta presència en la comunicació. El naixement, també, d’una premsa comarcal allunyada d’ajuntaments i partits va connectar ràpidament amb uns lectors que aspiraven a llegir informació independent feta amb professionalitat i d’una gran qualitat.

Jaume Guzmán, en aquest estudi, dona importància -com ha de ser- al mètode d’investigació, recopilant informació sobre les capçaleres locals i comarcals, i també a les transmissions orals, totalment necessàries per a recollir aquesta informació transmesa de generació en generació i perquè garanteix la conservació d’un patrimoni cultural imprescindible. Guzmán dedica amplis comentaris al naixement de l’Ebre Informes, capçalera fundada per Josep Bayerri, i a les dificultats sorgides en els primers moments, com, per exemple, haver de registrar fins a sis propostes de nom diferents, totes elles denegades. Però, un cop publicat el primer número, amb col·laboradors de forma totalment independent, es professionalitza amb un equip eminentment periodístic i compta amb excel·lents col·laboradors, com Pérez Bonfill o Jaume Rocamora.

Jaume Guzmán passa revista a les capçaleres històriques locals de les Terres de l’Ebre com les revistes d’Amposta i La Ràpita, nascudes el 1958 i que continuen reflectint el dia a dia de les dues ciutats.

L’obra porta per subtítol La premsa de proximitat com a tret identitari de la societat local, i està farcida de noms del periodisme del nostre territori, com Conrad Duran, Xavier Vega, Josep Baubí, Josep Maria Arasa, Ramon Miravall, Miquel Àngel Pradilla i Emigdi Subirats, entre altres.

Per acabar, assenyalem que el Setmanari l’Ebre s’ha consolidat com a referent de la premsa de proximitat a les Terres de l’Ebre i continua la seva tasca d’informar setmanalment escrivint la història ebrenca de la seva gent.

Eduardo Sanchez
Eduardo Sanchez
cronista cultural
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 46

Últimes notícies