HomeCulturaEl Festival RIHIHIU reuneix més de 1.000 persones a Santa Bàrbara

El Festival RIHIHIU reuneix més de 1.000 persones a Santa Bàrbara

La segona edició del festival RIHIHIU ha acabat amb una sensació d’optimisme. Per l’èxit de participació i pel debat que han generat les diverses propostes del programa.

Diumenge a la nit van cloure tres dies d’activitats —vinculades al circ, la dansa, la música, els llibres, la pintura, el patrimoni i les tradicions— que han congregat un miler de visitants a Santa Bàrbara.

RIHIHIU és un espai simbòlic qüestionar-ho tot en comunitat, a través d’una festa col·lectiva, on a través de l’alegria i la purpurina pretenem donar accés a una gran transformació social. Fer pobles inclusius, feministes i respectuosos, sense oblidar l’herència i la memòria dels nostres avantpassats, és possible. El carrer major va transformar-se en una passarel·la queer on les majorettes i la banda, posaven ritme a una catarsi identitària col·lectiva”, explicava la creadora i activista Anna Zaera, que al costat de Zoraida Roselló, és al capdavant de l’organització del certamen. “Es tracta de fer una relectura del patrimoni i la cultura, en el sentit més ampli del terme, per entendre d’on venim i cap a on volem anar”, afegia Roselló.

Des de divendres i fins diumenge, per Santa Bàrbara hi ha passat l’acròbata Amer Kabbani, d’origen català i sirià, amb un espectacle de circ participatiu. També s’ha programat un concert del músic Paolo Angeli, amb un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per reflexionar sobre les identitats.

La desfilada de les majorettes de Santa Bàrbara va ser un dels plats forts de dissabte. L’acte va estar liderat per l’artista queer escocès Graham Bell Tornado i el transvestit Luzbel de Montiel originari de Santa Bàrbara, i va comptar amb l’acompanyament de la Unió Musical Jaume Balmes. Un acció que va servir per desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. La jornada de dissabte va acabar amb un concert del duet Tarta Relena al Molí de Vallés, amb una conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment.

Diumenge es va inaugurar l’exposició Pèls i muntanya d’Aura Roig, artista tortosina, polifacètica i feminista que pinta imatges simbòliques del cos, sobre la representació de la dona i les identitats de gènere dissidents. Els visitants també van poder gaudir d’un diàleg sobre experiències de creació contemporània en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre L’altre món rural. Tot plegat es va complementar amb un Taller d’ungles de plegar olives, la performance Galop de panderetes i una ruta comentada i escenificada pels vestigis de masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies