HomeEconomiaEl preu de la llum baixa lleugerament i es manté en 106,06...

El preu de la llum baixa lleugerament i es manté en 106,06 euros per l’abaratiment del gas

El preu mitjà de la llum baixa lleugerament este dimarts, però es manté per sobre dels 100 euros el megawatt (MWh), allunyant-se dels valors del cap de setmana.

En concret, se situarà en els 106,06 euros/MWh per a la tarifa regulada, un 3% menys que aquest dilluns però un 45% més que diumenge segons els registres de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). La franja més cara del dia serà entre les vuit i les nou del vespre, amb 153,32 euros/MWh, mentre que la més barata serà de quatre a cinc de la matinada, quan marcarà 78,6 euros/MWh. La compensació pel gas continuarà sense aplicar-se, de manera que encadenarà set dies consecutius sense tenir efecte.

El preu de la compensació no s’afegeix per l’abaratiment del preu del gas i per l’increment dels intercanvis elèctrics amb França. La meitat d’estos recursos es destinen a pagar la compensació a les empreses productores de gas i fan que hi haja més ingressos per finançar el mecanisme ibèric. Un altre factor que explica el preu de la llum és el fort vent que empeny a l’alça la producció eòlica, que és el 30% del total.

El govern espanyol va establir al juny que s’aplicaria la compensació pel preu del gas quan este superés el llindar, segons el fixat al mercat ibèric (Mibgas). Fa setmanes que es detecta una baixada de preus del gas per les altes temperatures per l’època i la reducció de la producció industrial en un moment en què els dipòsits de gas estan al 93% a l’Estat.

El gas per produir electricitat a Espanya es paga a 45,96 euros el megawatt hora; lluny dels rècords de més de 200 euros de l’estiu; i també de l’índex de referència a Europa, l’holandès TTF (95,5 euros), per sota dels 100 euros per primer cop des del juny i també s’allunya dels 342 euros que va arribar a valdre a l’agost.

Amb tot este preu sembla que no es mantindrà, ja que en el mercat de futurs el Mibgas es paga als 101,57 euros al desembre i a 116,28 durant el 2023.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

18 + = 19

Últimes notícies