HomePolíticaEl fons nuclear i la no aprovació del pressupost del consell de...

El fons nuclear i la no aprovació del pressupost del consell de la Terra Alta

La Unió de Pobles de la Terra Alta (UPTA), la marca blanca del Partit Socialista a la comarca, ha tombat els comptes del Consell Comarcal per a l’any 2023. Al ple del passat 28 de desembre, els dos consellers de l’UPTA van votar en contra del pressupost comarcal i també ho van fer els consellers de Junts, a l’oposició, un fet que va provocar que els comptes no s’aprovessen.

El teló de fons són les desavinences al voltant del fons nuclear, que han enfrontat obertament el PSC -amb el diputat bateà Joaquim Paladella al capdavant- i ERC. Tot i això, des de les files socialistes han descartat trencar el pacte de govern ja en els últims mesos de mandat, i donaran continuïtat la presidència de la republicana Neus Sanromà.

Segons han expressat fonts de l’UPTA, en les últimes setmanes havien demanat un ple per a debatre sobre la modificació del fons nuclear, que van tirar endavant PSC, Junts i Ciutadans al Parlament, amb el vot contrari d’ERC. La negativa de la presidenta hauria precipitat la negativa de l’UPTA als pressupostos, tot i que formen part de l’equip de govern actual. Tot i això, la presidenta, Neus Sanromà, ha volgut treure importància a la situació i ha assegurat que el mandat seguirà com fins ara, fins a les eleccions municipals del proper mes de maig.

El Consell Comarcal està presidit per Neus Sanromà, d’ERC, després de segellar un pacte de govern que unia els sis consellers republicans, amb els dos de l’UPTA i els únics representants de FIC i Movem. El pacte va sumar deu consellers i va desbancar els nou que va assolir Junts per la Terra Alta, que havia governat, amb les sigles de l’antiga Convergència i Unió, l’ens comarcal des de la seua creació l’any 1988. Les discrepàncies amb el PSC, però, han portat als dos consellers de l’UPTA a votar en contra del pressupost, com també ho ha fet la formació de Junts, a l’oposició, i els comptes no s’han aprovat.

La Ribera d’Ebre aprova el pressupost de 2023

A la Ribera d’Ebre, el ple del Consell Comarcal va aprovar, el passat 23 de desembre, un pressupost de 7.507.798 euros per al 2023, un 12,9 % més de diners que al 2022. La proposta va tirar endavant amb el suport dels partits que configuren el Govern comarcal: ERC i Junts, i va comptar amb l’abstenció del PSC i la FIC.

L’augment del pressupost respon principalment al reforç de l’àrea de Serveis Socials (397.000 euros), a la implementació de nous serveis en el sistema de recollida selectiva comarcal (300.000 euros) i a l’augment dels sous dels funcionaris públics, com preveu el BOE (164.000 euros).

El pressupost preveu la contractació de nous tècnics i nous serveis per a polítiques socials i de suport als col·lectius més vulnerables, i reforça, així, els Serveis Socials comarcals. Augmenta la dotació pressupostària per a endegar el projecte Envelliment Quilòmetre Zero i enfortir l’atenció domiciliària, la teleassistència i la cura als majors de 65 anys. També hi ha més recursos per a polítiques de Joventut i per a Igualtat i feminisme.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies