HomeOpinióEl futur del Delta està profundament compromès

El futur del Delta està profundament compromès

El futur del Delta està profundament compromès: la pujada del nivell del mar, prevista en les pròximes dècades com un dels efectes més importants del canvi climàtic, afegida a l’enfonsament del terreny o subsidència que pateix el Delta, juntament amb la manca d’aportació de sediments, tindrà serioses implicacions sobre l’agricultura, els recursos naturals, el turisme i la indústria de la zona. Tot plegat provoca efectes greus com la intrusió d’aigua salada i l’erosió de la línia costanera, fets que derivaran en el futur en una major pèrdua de terreny habitable i cultivable, així com en danys en els ecosistemes.

Aquest valuós espai forma part de la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, i contempla múltiples figures de protecció mediambiental, dintre de la Xarxa Natura 2000, zona Ramsar i Parc Natural. Totes aquestes figures tenen com a gran objectiu harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social a través de la relació de les persones amb la natura. S’estableixen sobre zones ecològicament representatives o de valor únic, en ambients terrestres, costers i marins, en els quals la integració de la població humana i les seves activitats amb la conservació són essencials.

Les activitats agrícoles i agroalimentàries, cinegètiques, d’aqüicultura, de pesca i de turisme rural són, de manera directa o indirecta, principals fonts de vida de la majoria d’habitants dels municipis que hi són inclosos.
El paper de la Cambra de Comerç de Tortosa esdevé imprescindible per a la modernització i la competitivitat de les empreses en camps com la implantació de noves tecnologies, la formació permanent a les empreses, la promoció, el suport logístic, el foment i la projecció exterior i la creació de noves empreses, entre altres aspectes.
Dintre de les seves funcions hi ha emetre informes o posicionaments sobre projectes elaborats per les entitats locals que afectin directament els interessos generals del comerç, la indústria o la navegació. També assessorar les administracions públiques sobre les qüestions que afectin els interessos generals que les cambres representen.

Per totes aquestes raons, volem manifestar el nostre suport al Pla Delta proposat per la Taula de Consens, un organisme que neix de la preocupació de representants legítims del territori com són els ajuntaments i les comunitats de regants.

Un Pla que té com a objectius la reducció de la vulnerabilitat i el risc per a les persones, la protecció de les activitats i dels béns econòmics potencialment afectats, i la protecció i restauració de la integritat dels sistemes ambientals amenaçats.

Aquest Pla, al qual s’han adherit altres entitats tan del territori com de fora, presenta un conjunt d’actuacions adaptatives en el temps i dissenyades per actuar eficaçment, degudament racionalitzades i valorades, i amb una visió a curt, mitjà i llarg termini del tot realista i possibilista. 

A la vegada instem les diferents administracions, en l’àmbit de les seves competències, a planificar, dotar pressupostàriament i executar les accions necessàries que se’n deriven per a la implementació d’aquest Pla. Exigim també la seva entesa i col·laboració lleial si realment donen la importància que es mereix aquest repte, una col·laboració que ha d’integrar també la pròpia Taula de Consens.

Ja no és temps d’excuses. cal treballar el present per guanyar el futur tal com hem decidit fer a la Comissió d’Ordenació del Territori de la Cambra de Tortosa, presidida per Joan Guillén, i que està molt implicada a buscar i proposar accions en favor del futur del Delta.

Francesc Faiges Borras
Francesc Faiges Borras
president Cambra de Comerç de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 62

Últimes notícies