HomePolíticaEl Govern aprova l'Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 per avançar...

El Govern aprova l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 per avançar en la transició ecològica i la digitalització

El Govern ha aprovat l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 este dimarts al matí durant la reunió del consell executiu.

Es tracta del full de ruta compartit entre diferents administracions i el teixit econòmic i social per fer front a la transició ecològica i la digitalització, i generar oportunitats arreu del país amb l’horitzó del 2050. Este instrument vol traduir i adaptar a escala catalana la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides. Fixa, a llarg termini, les polítiques territorials, de manera transversal i amb un pla flexible per adaptar-se a la realitat canviant. L’Agenda marca tres prioritats com són l’equilibri territorial, la prosperitat econòmica i l’equitat social.

El document va ser elaborat per l’Assemblea Urbana de Catalunya, un ens col·legiat integrat per totes les administracions catalanes i per representants del teixit acadèmic, associatiu, sindical i empresarial. A més, la redacció va anar acompanyada d’un procés de participació ciutadana amb unes 700 persones i una dotzena de grups de treball. A banda, també hi van participar uns 200 menors d’entre 8 i 17 anys a través del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya.

Pel que fa a les prioritats, es pretén aconseguir l’equilibri territorial. L’objectiu és que a Catalunya es puga viure i treballar arreu del territori, amb la creació d’infraestructures físiques i digitals que permeten vertebrar i connectar millor els pobles i les ciutats de Catalunya, que acaben amb la bretxa digital i afavorisquen la descarbonització de la mobilitat. Algunes de les accions plantejades són l’ús de tecnologies en la gestió urbana, l’impuls de noves formes de mobilitat basades en la demanda, l’impuls del nou model energètic o abordar en el planejament les singularitats dels petits municipis, entre d’altres.

Sobre prosperitat econòmica, el document proposa fomentar models d’activitat econòmica que aprofiten el potencial econòmic de cada territori. També potenciar formes de treball híbrides, que combinen la presencialitat i el teletreball, com a mesura per a reduir emissions, millorar la gestió del temps o augmentar l’atractiu d’indrets diferents al lloc d’activitat.

Finalment, en equitat social, la nova agenda prioritza el foment de les polítiques d’accés a l’habitatge, també en municipis rurals, amb la promoció d’ajudes per a la rehabilitació. Les línies d’actuació van encaminades també a augmentar els espais verds als municipis perquè s’hi puguen fer activitats esportives, culturals o de lleure, i millorar així el benestar i la salut de les persones.

Pla d’acció

Un cop tancada la tramitació de l’Agenda catalana, el Departament de Territori treballa ja en la redacció del Pla d’Acció de l’Agenda dels Pobles i Ciutats Catalunya 2050. Definirà les línies d’actuació prioritàries, les fases i els indicadors per tal d’avançar i avaluar la implementació dels eixos estratègics de l’Agenda.

Es calcula que el Pla d’acció s’haurà enllestit a mitjans de l’any vinent. El Departament també està definint els criteris per a la redacció d’agendes urbanes supralocals a través de la Prova pilot d’Agenda Urbana Mancomunada del sistema urbà format per Amposta, la Ràpita i Alcanar, en col·laboració amb la Delegació de les Terres de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 60

Últimes notícies