HomeSense categoriaEl govern de Tortosa congela les ordenances per al 2020 i evita...

El govern de Tortosa congela les ordenances per al 2020 i evita dur-les al ple

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ja va deixar anar fa uns dies la possibilitat de no portar al ple l’aprovació de les ordenances municipals de l’exercici de 2020, amb l’argument que no veia “voluntat en cap cas [dels grups de l’oposició] d’arribar a acords per a aprovar una proposta d’ordenances per a poder-les millorar”. L’avís arribava després d’haver perdut dos vegades en una setmana la votació per a aprovar el finançament que havia de desencallar l’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell de la ciutat. I, efectivament, ahir va anunciar una congelació de tots els impostos i taxes municipals, cosa que deslliura el govern local de Junts per Tortosa -en minoria- de l’obligatorietat d’aprovar modificacions a través del ple municipal. De tota manera, l’alcaldessa va donar com a argument principal de la decisió la situació econòmica de la ciutat i de l’Ajuntament. “En els darrers anys s’han adequat totes les ordenances, i la situació de tresoreria de l’Ajuntament és excepcionalment bona. Per tant, encara que l’atur ha disminuït un 30% en els darrers quatre anys a la ciutat, creiem que encara no és el moment d’afegir pressió fiscal a la ciutadania, atenent també que l’augment de l’IPC en l’últim any [0,3% entre agost del 2018 i agost del 2019] no ha estat prou substancial”, va justificar Roigé, que va revelar que fins a tres portaveus municipals dels grups de l’oposició li han transmès estos dies que li avalarien una pujada d’impostos. 

L’alcaldessa va recordar que el preu de la majoria d’ordenances ha estat congelat durant els darrers dotze anys, i que la taxa d’escombraries s’ha reduït un 14% en sis anys; i ho va contraposar a increments del 14,85% anual entre el 1999 i el 2007, amb l’anterior govern d’esquerres. “La política fiscal que ha seguit este govern és no apujar impostos als que ja paguen, sinó fer pagar els que no pagaven perquè així tothom paga menys”, reivindica l’equip de Junts. 

Per tant, es congelen els preus de l’impost de béns immobles (IBI), l’impost d’activitats econòmiques (IAE), la plusvàlua (IIVTNU), l’impost de construccions (ICIO) i l’impost de circulació (IVTM), així com la taxa d’escombraries, d’aigua, d’expedició de documents i tota la resta de taxes i preus públics, que inclou les escoles municipals de teatre i música o Tortosaesport. En tots els casos, es mantenen les bonificacions socials actuals.

L’endemà de l’anunci, este divendres, el principal grup de l’oposició, Movem Tortosa,  ha expressat “sorpresa” i ha lamentat que la decisió del govern local li va ser comunicada només uns minuts abans que l’alcaldessa ho expliqués en roda de premsa als mitjans de comunicació. El portaveu del grup municipal de Movem i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Tortosa, Jordi Jordan, qualifica la decisió de no dur les ordenances al ple de «símptoma de debilitat del govern» i la comunicació de la decisió a l’oposició només minuts abans que a la premsa de «falta de respecte cap a l’oposició, que sí tenia predisposició a a arribar a acords». 

Movem Tortosa vol fer saber que havia presentat al govern de Junts per Tortosa tot un seguit de propostes “en positiu” amb les quals volia contribuir a fer que els impostos de Tortosa fossin “més equitatius i justos”. Entre les propostes fetes per Movem hi havia la d’establir bonificacions del 80 per cent per a aquells propietaris que reformin habitatges buits i els destinin al mercat de lloguer amb un preu de mercat no superior a l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya.  En l’Impost sobre Activitats Econòmiques, Movem pretenia afegir la bonificació del 15 per cent per creació d’ocupació, per a aquells subjectes passius que tributen per quota municipal i que generin llocs de treball a més a més del titular de l’explotació i fins un màxim de 4,99 treballadors, amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior al de l’aplicació de la bonificació.  En l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, establir una bonificació del 80 per cent per obres d’instal·lació d’infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. 

 “Això demostra que per part de l’alcaldessa no hi ha cap voluntat d’arribar a acords”, ha valorat Jordi Jordan, que atribueix la decisió que ha pres el govern municipal sobre les ordenances fiscals a una “rebequeria” i a un intent de l’alcaldessa de “fer-se la víctima” després d’haver perdut dos cops la votació de l’ampliació del teatre auditori Felip Pedrell. “La senyora Roigé segueix sense assumir que està en minoria a l’Ajuntament de Tortosa. S’equivoca, perquè ni sap i ni vol negociar amb l’oposició”, ha lamentat el portaveu de Movem.

Sobre les propostes de Movem i altres de la resta de grups de l’oposició per a modificar les ordenances, l’alcaldessa va dir genèricament que no es podien aplicar “perquè ho impedix la normativa i la intervenció municipal”. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 33

Últimes notícies