HomeTerres de l'EbreLa Ràpita reivindica les tradicions marineres i pageses a la festa Orígens

La Ràpita reivindica les tradicions marineres i pageses a la festa Orígens

A partir d’este divendres la Ràpita recuperarà al seu passat agrícola i mariner en la tercera edició d’Orígens. La festa recula 100 anys en el temps per a reviure l’activitat frenètica del barri del Xicago, que a principis del segle xx vivia el bullici de l’arribada dels carros plens d’arròs del Delta i l’arribada dels mariners amb el peix fresc del dia. “Era un moment de ple auge del barri del Xicago i una època històrica de la qual preservem moltes tradicions que ens identifiquen com a rapitencs”, explica Rafel Balagué, regidor d’Identitat de la Ràpita. 

El barri del Xicago és l’escenari principal d’Orígens, un barri amb carrers estrets i cases baixes i típiques marineres, on a través de la implicació del veïnat i de les entitats del poble es recreen escenes típiques de l’època, des de les subhastes cantades de peix -una de les activitats més atractives de la festa-,  o l’arribada de parelles de pescadors, fins a l’entrada de mansos pel carrer del Xicago. Els carrers s’omplen de gent vestida d’època i de les cases pengen sàrsies, estris i instruments centenaris que moltes famílies encara conserven.  “Al barri del Xicago és molt factible donar-li vida. Els mateixos veïns trauen de les cases estris i eines per a decorar les façanes i els carrers. En molts casos hi ha peces que tenen més de 100 anys d’antiguitat”, assegura Balagué. “Orígens és l’escenari en què podem mostrar tot este material i totes estes tradicions que teníem guardades”.
 

Les novetats de la tercera edició

Entre les novetats de la III Festa Orígens hi ha el fet que es donarà més protagonisme al front marítim, incorporant, així, nous espais a la festa, com és el cas de la platja del Pipi, on es farà una demostració de la calada del rossegall. El Rossegall és una art de pesca ja desapareguda que es feia servir per a pescar a peu de platja.  “Hem pogut recuperar  una tradició de molts d’anys”, insistix Balagué, ja que esta forma de pescar va ser habitual durant dècades a la Ràpita i es va acabar prohibint a la dècada del 1980, ja que servia, principalment, per a pescar peix de talla menuda. Per a fer possible la demostració de pesca al rossegall, l’organització n’ha reconstruït un, a partir de fragments que s’han conservat i amb l’ajuda d’uns plànols que s’han trobat dels anys 1920. La demostració serà diumenge 13 a les 10.30 hores.

Com a plats forts nocturns d’esta edició d’Orígens destaquem l’espectacle de jotes de divendres, amb la participació de 3 rondalles i 5 cantadors, acompanyats pels balladors de l’Esbart Dansaire rapitenc; el gran espectacle de cabaret a la plaça del Museu, dissabte; i el concert de Jonatan Penalba a la clausura, diumenge al vespre.

En l’apartat gastronòmic, esta edició augmenta la participació de restaurants i bars que oferixen menús i tapes especials amb motiu d’Orígens, amb un total de 9 restaurants i 10 bars.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 32

Últimes notícies