Acció Climàtica ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que compleixi el Pla de conca de l’Ebre (PHE) i mantingui els 20 m3/s de cabal ecològic dels canals de regadiu del delta de l’Ebre. El Govern alerta que el Delta no “pot subsistir” amb tres mesos d’aigua, quan en necessita vuit, com a mínim. El document de gestió hidrològica preveu que es puguin reduir els cabals ambientals en cas de sequera prolongada, però en cap cas si l’aigua arriba a espais de la Xarxa Natura 2000, com és el cas del Delta, on a més a més, reconeix que el recurs arriba pels canals de les Comunitats de Regants de l’Esquerra i la Dreta. D’altra banda, Acció Climàtica estima que la producció agrícola de secà “tirarà endavant” a les Terres de l’Ebre.
El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, ha detallat que la demanda que fa el Govern a la CHE és “un recordatori” dels deures jurídics que preveu el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, però que de moment, no es planteja una denúncia o altres accions legals.
La CHE va comunicar fa dos mesos als arrossaires que la d’enguany “seria una campanya normal“, però un cop tothom ha tingut el conreu llest per iniciar el cicle, els ha comunicat que el cabal per a tota la campanya serà de 240 hectòmetres cúbics per a 45 dies, la meitat del que és habitual i només durant tres mesos, fins a final de juliol. El cultiu de l’arròs necessita un mínim de quatre mesos d’aigua “sent molt estrictes“, com ha recordat Gómez, però la magnitud de l’impacte ecològic i econòmic que aquestes restriccions poden suposar al conjunt del Delta és “desconeguda” perquè mai s’ha viscut una situació així.
Mentre els arrossaires miren “de gestionar” aquesta concessió limitada al 50% i fer arribar aigua per inundar tots els camps i que el cultiu “tingui viabilitat“, el Govern s’ha posat a treballar per exigir a la CHE “els cabals ecològics” que marca la normativa estatal.
De la mateixa manera que el PHE limita a un mínim de 80 m3/s el cabal del riu Ebre a Tortosa a l’estiu, també reconeix que el delta de l’Ebre ha de tenir cabals ambientals de 20 m3/s. La concessió d’11 m3/s als regants de l’hemidelta esquerre i de 13 m3/s per a la dreta assoleix aquest cabal ecològic, però la CHE hauria d’executar-lo i garantir-lo també a partir del mes d’agost. “No demanem que es redueixi el cabal del riu per al Delta, sinó que s’executin els previstos“, ha insistit Gómez.
De fet, el Govern li reclama a la Confederació que allargui aquest cabal ambiental als mesos de setembre i octubre, tot i que no estigui establert en el pla hidrològic. Com assenyala el cap del Departament a l’Ebre, el Delta “rep aigua” vuit mesos a l’any “en una temporada normal” i ja fa temps que el Govern en reclama un novè per “assegurar l’equilibri ecològic” de les espècies i els ecosistemes. El context idoni és que arribés aigua a les basses i badies des de l’abril fins al gener. “Amb aigua només tres mesos, el Delta no podrà subsistir“, ha alertat el director territorial.
PIGADE accelerant
Acció Climàtica també accelerarà el PIGADE (Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre) i la pròxima setmana convocarà les taules de seguiment de l’Esquerra i la Dreta. El pla ha de garantir a deu anys vista “les estructures” per millorar l’eficiència de la gestió de l’aigua dolça al delta de l’Ebre i caldrà córrer més del que es preveia. El PIGADE també permetrà coordinar la gestió del recurs entre tots els agents socioeconòmics implicats.
Resistint a la sequera
Jesús Gómez, director d’Acció Climàtica i Agenda Rural a l’Ebre, ha detallat l’impacte de la sequera als cultius i conreus del territori. S’han registrat fins al maig pluviometries inferiors a un any normal, però suficients per no patir pels cultius de secà. En el cas de l’olivera, per exemple, té una bona floració després d’un any “molt dolent de producció d’oliva“. “Si el mes de maig i juny acompanyem pluviomètricament, esperem que les produccions de secà de les Terres de l’Ebre puguin tirar endavant“, ha assegurat Gómez.
L’àrea de rec de Guiamets, on les reserves del pantà estan al 2%, està parada i afecta sobretot cultius de cirerer i també olivera. Ja s’apliquen polítiques per “salvaguardar els arbres” i treure fruita perquè sobrevisquin davant la falta d’aigua. També hi ha problemes al rec intensiu de l’olivera de la Palma d’Ebre, però la resta de regadius “estan funcionant“. “No tenim constància de cap més anomalia ni restricció“, ha dit Gómez.
D’altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha celebrat que es descarti la interconnexió de xarxes per part de l’executiu català i que es gestioni aquesta sequera “amb mesures del segle XXI“. “Mostrar una prudent satisfacció que en un moment tan complicat, des de les Terres de l’Ebre, posem a certa distància amenaces endèmiques que tenim al territori“, ha dit.