HomeEconomiaEl Govern eleva la partida de projectes empresarials del Fons Nuclear i...

El Govern eleva la partida de projectes empresarials del Fons Nuclear i no n’exclourà cap per falta de pressupost

Els municipis de les zones Penta I i II poden demanar fins al 12 de juliol els recursos pendents del Fons de Transició Nuclear de l’any 2023. Se tracta de 53 milions d’euros que es distribuiran entre els 96 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó que serviran per a finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears. Este fet suposarà l’atorgament de la totalitat dels 83 milions d’euros que els corresponen, 23 milions més dels previstos inicialment, abans de meritar la totalitat de l’impost corresponent al 2023.

La tramitació consistirà en una aportació d’informació que donarà dret a l’ampliació dels imports i dels terminis d’execució de les actuacions finançades amb els recursos del Fons de 2023.

Amb este repartiment se completa la distribució de 2023 entre els municipis, que implicarà un ajut de fins a 2.009.410,54 euros per a cadascun dels 10 municipis ubicats al Penta I (a un màxim de 10 quilòmetres de les centrals) i de fins a 453.636,62 euros per als 87 municipis ubicats al PENTA II (entre 10 i 30 quilòmetres de les centrals). El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha explicat que la previsió és que el pagament se faça al novembre. En un primer pagament, fet efectiu al gener, els 96 ajuntaments beneficiaris van rebre de forma uniforme 174.418,60 euros cadascun com a bestreta.

A més a més del que es repartixen els ajuntaments, hi ha una part dels 83 milions destinada a projectes industrials d’alt impacte. Esta partida, a més a més, ha passat d’estar dotada amb 20 milions a 23,8, després que ho haja aprovat l’òrgan de govern del Fons este dijous. Això permetrà finançar fins a 43 projectes empresarials, 20 més dels previstos. Segons Castellanos, actualment “no queda cap projecte fora per manca de pressupost”, com havia passat a la Terra Alta i havia denunciat el PSC.

Quant a l’exercici de 2024, tots els fons procedents de l’impost ja no es pagaran als ajuntaments de manera no finalista sinó a projectes concrets sostenibles, tant públics com privats. El tancament de les centrals comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes.

El 2024 s’han convocat dos ajudes d’àmbit industrial i gestionades per l’agència pública ACCIÓ: els esmentats projectes d’alt impacte i una altra per a noves oportunitats de negoci que es tanca el 21 de juny.

Està previst que es publiquen un total de 15 convocatòries al llarg de l’any per a diferents sectors, com l’agroalimentari i el turisme. La Generalitat utilitza convocatòries d’anys anteriors adaptades a les necessitats dels territoris nuclears. Se preveu que les primeres convocatòries específiques per als àmbits Penta I i Penta II se publiquen a finals d’octubre o principis de novembre de 2024.

La pròrroga del pressupost de la Generalitat afectarà l’assignació dels fons del 2024, fixada en 30 milions, i això comportarà que la diferència de 30 a 83 milions d’euros -si es repetix l’import recaptat el 2023- se percebrà i es podrà distribuir a partir de març del 2025.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies