El Departament de Salut i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) han presentat este dimecres la convocatòria ‘CRIDA Repte CIMTI 2023‘ per impulsar projectes centrats en la promoció de la salut de la dona i així reduir el biaix de gènere del sistema sanitari.
L’objectiu de la iniciativa és desenvolupar projectes que aposten per solucions tecnològiques innovadores que donen resposta a les necessitats del sistema sanitari català. Minimitzar el risc associat a l’embaràs i garantir el diagnòstic precoç de càncer són algunes de les prioritats de Salut. Els projectes es poden presentar fins al 17 d’agost, i les propostes seran avaluades per un comitè de professionals.
La convocatòria triarà un màxim de 5 projectes que impacten en alguna de les següents àrees: el desenvolupament d’eines per millorar la salut sexual i reproductiva de les dones en totes les edats de la vida; el desenvolupament de noves eines i tecnologies mèdiques per minimitzar el risc associat a l’embaràs a través d’un seguiment acurat; el desenvolupament d’eines pel diagnòstic precoç de diversos tipus de càncer en dones; i el desenvolupament d’eines per millorar la detecció i l’acompanyament de problemes de salut mental en les dones en totes les etapes de la vida.
“La salut de la dona era un tema necessari, un deute pendent”, ha assegurat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha posat d’exemple l’endometriosi, una malaltia que afecta únicament a les dones i que fins fa poc no se n’havia fet recerca.
La directora d’Operacions del CIMTI, Anna Gómez, ha explicat que les dones tenen necessitats i experiències “úniques” que requereixen una atenció “especial” i “individualitzada“, però tradicionalment la recerca ha estat orientada a l’experiència masculina. Este fet, ha assenyalat Gómez, ha comportat que existisquen llacunes de comprensió en l’àmbit de salut femení, i ha alertat que aquesta mancança pot implicar diagnòstics erronis, tractaments inadequats i una falta d’enfocament a les necessitats específiques de les dones.
La salut cardiològica és un dels camps on s’està posant més èmfasi donat que el cor de la dona presenta unes característiques lleugerament diferents. Un estudi realitzat pel Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron l’any 2019 va establir que la mortalitat per infart entre les persones de sexe femení és del 18%, el doble que entre les de sexe masculí, i es definia com a causa el fet que la dona triga més a anar als serveis d’urgències i aguanta els símptomes confonent-los amb els d’altres patologies i minimitzant-los.
La salut mental és una altra de les àrees en les quals es vol posar el focus, ja que trastorns com la depressió i l’ansietat afecten un 7,1% de les dones, mentre que la incidència entre els homes és del 3,5%, segons dades d”INE del 2020. Les causes d’aquests trastorns són principalment els estereotips de gènere, les feines precàries i la càrrega més gran de les cures dels altres membres de la família, han assenyalat des de la conselleria.
La matrescència, el període de transformació mental, física i social de la dona que va des de la preconcepció fins als 3 anys després del naixement del nadó, és també una etapa de la vida de la dona en la qual és especialment vulnerable a experimentar algun desordre de salut mental. S’estima que 9 de cada de 10 dones es veuen afectades per alguna problemàtica d’aquest tipus, essent al voltant del 25% un trastorn sever.
Pel que fa a la salut sexual i reproductiva, un dels problemes que en exclusiva afecten les dones a partir dels 49 anys és l’aparició de sequedat vaginal provocada per la dràstica reducció dels estrògens. Segons estudis recents, aquest problema afecta el 40% de les dones espanyoles.