La Generalitat ha tancat esta setmana la distribució dels fons nuclears de 2023. En una nova reunió de l’òrgan de governança el passat dimarts -dia 18- a Ascó, s’ha efectuat el repartiment d’11,06 milions d’euros que 21 municipis que tenien pendent alguna reformulació en els projectes que han de rebre el finançament. Així, en total, els primers fons nuclears -els del 2023- han finançat 71 milions d’euros en noves inversions adreçades a diversificar l’economia de 96 municipis de les dos àrees nuclears catalanes.
Després de la reunió, a Ascó, el secretari general d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ha destacat que seguixen treballant en la distribució i el finançament dels fons nuclears de 2024. A banda, ha assegurat que treballen per a crear una línia específica per a empreses del territori que tinguen projectes de creixement, expansió, exportació, digitalització o transició energètica. També es treballa en una nova línia d’ajuts per a empreses que es vulguen instal·lar a les zones nuclears i tirar endavant nous projectes “que generen riquesa, ocupació i creixement”.
Un dels municipis que estava pendent de rebre el finançament dels ajuts de 2023 era Ascó. Este dimarts, l’espai polivalent de Ca Rita -recentment reformat- ha acollit la reunió prevista de l’òrgan de governança del Fons Nuclear. L’organisme reunix representants dels ajuntaments i consells comarcals de les àrees nuclears d’Ascó i de Vandellòs, el Departament d’Empresa i Treball i també agents econòmics del territori, com Cambres de comerç, sindicats i entitats empresarials. Després de la reunió, l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha destacat que el municipi rebrà pròximament 1,8 milions d’euros. L’Ajuntament els destinarà a la construcció de noves naus industrials al polígon. Ribes assegura que són “fonamentals” per al futur econòmic de la població, davant l’interès d’algunes empreses en instal·lar-se a la població.
Precisament, el polígon industrial d’Ascó ha sigut escollit com un dels emplaçaments on el Ministeri de Transició Ecològica durà a terme una inversió milionària per a posar en marxa una central d’hidrogen verd. En concret, el projecte d’Ascó rep el nom d’HyBERUS i preveu tindre una potència d’electròlisi de 360 MWe. La inversió prevista és de 303 milions d’euros, dels quals l’Estat preveu aportar-ne més de 137 mitjançant també els fons europeus Next Generation. La nova central s’hauria d’instal·lar al polígon industrial d’Ascó, que està previst que puga ampliar el seu sòl disponible per a acollir esta nova instal·lació i també la d’altres noves empreses.
200 nous llocs de treball i 91 noves empreses La reunió d’este dimarts ha servit, a banda de per a fer efectiu ja l’últim pagament dels fons de 2023, també per a fer balanç dels seus efectes. Segons dades facilitades per la Generalitat, els fons de 2023 han servit per a crear uns 200 nous llocs de treball al territori, i crear 93 noves empreses. També s’han cofinançat més de 400 inversions per a fer front a la transició energètica.
Baró ha assegurat que l’objectiu és “crear el màxim nombre de llocs de treball” i que estos “passen a ser estructurals“. Per això, ha defensat que els ajuts a noves inversions van adreçats a fer que els nous llocs de treball siguen de caràcter indefinit i que les noves inversions se queden al territori a llarg termini.