HomeEconomiaEl Govern torna a retardar el pagament dels fons nuclears, ara a...

El Govern torna a retardar el pagament dels fons nuclears, ara a finals d’any

El compromís del Govern era fer arribar els fons nuclears als Ajuntaments al mes de setembre, després va ser l’octubre i ara a finals d’any. L’endarreriment en els pagaments per problemes administratius ha encés les alarmes d’algunes alcaldies incloses dins les zones nuclears, sobretot vinculades a Junts per Catalunya. Denuncien que la primera bestreta del fons -que ha de superar els 174.000 euros- ha patit ja diverses demores i fins i tot alerten que es pot acabar perdent este import.

La polèmica al voltant dels fons, però, no és nova, sinó que ha acompanyat totes les fases de la seua creació i la seua implementació. Primer, va ser tombat fins a dos vegades pel tribunal constitucionals, després es va modificar el seu reglament d’aplicació i l’aportació al territori -que va passar del 20 al 50 %- i ara la polèmica seguix amb el retard de la seua implementació. Este proper dimarts, dia 31 d’octubre, està prevista una nova reunió de l’organisme de governança -que també va tenir un naixement polèmic- i es preveu que hi haja novetats al voltant del reglament que ha de regular la implementació del fons al territori a partir de l’any vinent.

El reglament ha d’establir quines administracions, empreses i organismes podran beneficiar-se dels fons nuclears -que estan dotats amb 60 milions d’euros anuals per a les dos zones nuclears-, com es decidirà la destinació i quins requisits hauran de complir. Serà a partir de l’any vinent, ja que enguany, després de la modificació del reglament el desembre de 2022, es va decidir que els 60 milions d’euros de 2023 es repartirien de forma equitativa entre els municipis que formen part de les àrees nuclears, de forma proporcional segons pertanyen a la zona Penta I (a un radi de 10 km de les centrals) o al Penta II (a un radi de fins a 30 km).

Nova topada entre junts i el govern

L’endarreriment en el pagament dels fons ha provocat una nova topada entre Junts per Catalunya i el Govern de la Generalitat, aquest cop al Parlament.

Este dimecres -dia 25- la diputada ebrenca Irene Negre va retreure al conseller d’Empresa, Roger Torrent, l’endarreriment en les aportacions dels fons, que s’havien compromés per al passat mes de setembre. “Van tard i malament, amb canvis constants: ara no serà una transferència, sinó una subvenció i tampoc tenen clar un calendari de pagament”, va argumentar. A la vegada, Torrent va defensar que la bestreta dels fons d’enguany, aproximadament la meitat del que pertocaria a cada Ajuntament -uns 174.000 euros- arribarà als consistoris abans d’acabar l’any.

A la vegada, el conseller va posar en valor que “qui va crear el fons va ser el Govern de la Generalitat” i va refermar “el compromís per crear projectes transformadors i generadors d’ocupació i noves economies al territori”.

Per la seua banda, Negre va demanar que dixe la repartició dels fons en mans de l’organisme de governança, on estan representants alcaldies, Consells Comarcals i també institucions econòmiques i socials de les dos zones nuclears.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 52

Últimes notícies