HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl hub del Catalunya Sud

El hub del Catalunya Sud

La desastrosa guerra d’Ucraïna acapara en les darreres setmanes tota l’atenció, no solament mediàtica, sinó també la de gairebé tots els àmbits de la societat. Queden desdibuixades o reduïdes al mínim les repercussions d’altres informacions, incloses les locals.

Penso que val la pena fer valer algunes notícies recents que són especialment importants en l’àmbit econòmic. Totes elles, relacionades amb el polígon industrial Catalunya Sud.

L’empresa Florette va anunciar una ampliació i l’increment dels llocs de treball; la30 Kronospan -en procés d’instal·lació- va demanar en una visita realitzada pel president de la Generalitat, que es pugui crear un ramal ferroviari fins a l’empresa, que enllaçaria amb el futur eix mediterrani, proposta que es va veure de forma positiva, i es va quedar d’estudiar-ho; i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va mantenir una reunió amb els responsables de la Generalitat per tal d’ampliar la superfície del polígon Catalunya Sud, com està previst al Pla d’ordenació urbana, i tenint en compte que hi falta espai per a la possible instal·lació de noves empreses, si són de gran dimensió. Són bones notícies.

A més del desenvolupament global i de la creació immediata de llocs de treball, totes aquestes realitats i iniciatives s’enquadren en l’objectiu de fer del Catalunya Sud un gran polígon, l’espai principal de desenvolupament industrial de les Terres de l’Ebre. L’alcaldessa ha parlat de manera molt encertada de hub industrial, preferentment del sector agroalimentari. La característica principal d’un hub d’emprenedors és la col·laboració, les sinergies i la formació d’equips. Si s’aconsegueix, seria un salt important per a tota la zona, perquè al món hi ha experiències de hubs que han convertit la ciutat o àrea en la qual s’instal·len en un centre sobresortint d’emprenedoria.

Si el Catalunya Sud triomfa, no solament s’hi crearan molts llocs de treball que beneficiaran a totes, o moltes, de les poblacions del Baix Ebre i del Montsià, i els seus habitants hi podran seguir vivint, sinó que facilitarà que es puguin crear i instal·lar moltes altres empreses, potser de dimensió menor, als diversos polígons industrials de les Terres de l’Ebre.

Em va cridar l’atenció que en l’acte del 40 aniversari de l’Associació de Premsa Comarcal i el 20 aniversari del Setmanari l’Ebre celebrat el 25 de febrer, Josep Maria Arasa va esmentar uns quants instruments de què ara disposen les Terres de l’Ebre i que no existien fa dues dècades, citant, entre ells, el Catalunya Sud. Ho vaig considerar molt encertat, perquè aquest polígon pot ser l’espai principal del desenvolupament global, de forma especial per a les poblacions de l’interior, que, tot i que poden millorar en camps com el turisme, de cap manera es pot pensar que serà la seva base econòmica fonamental com sí que ho és per als pobles de la costa.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies