HomeEconomiaEl jutge del cas ‘Acuamed’ pregunta al fiscal si s’han de rebaixar...

El jutge del cas ‘Acuamed’ pregunta al fiscal si s’han de rebaixar les penes per malversació

Amb les obres de descontaminació del pantà de Flix a punt de finalitzar, el cas de corrupció que va enfangar els treballs podria fer un gir amb l’última reforma del Codi Penal que ha entrat en vigor esta setmana. El jutge de l’Audiència Nacional que investiga les presumptes adjudicacions fraudulentes de l’empresa pública Acuamed ha preguntat a la Fiscalia Anticorrupció si manté la seua petició de convertir la causa en un procediment sumari, el qual es reserva per a les peticions de penes superiors a nou anys de presó. Amb el nou delicte de malversació les penes es rebaixen a un màxim de quatre anys si es determina que no hi ha hagut enriquiment personal.

En un auto enviat el passat 29 de desembre, el jutge Joaquín Gadea allarga tres mesos la instrucció per a donar temps al fiscal a emetre un posicionament. En concret, pregunta si “a la llum de les reformes introduïdes per la LO 14/2022 de 22 de desembre manté la sol·licitud de transformació a sumari”, ja que “la reforma podria suposar una revisió de l’escrit del Fiscal”.

Els exdirectius d’Acuamed (l’empresa pública encarregada de les obres hidràuliques de l’Estat) estan investigats per haver inflat contractes de forma fraudulenta per a beneficiar les empreses a les quals adjudicava les obres. La neteja del fons del pantà de Flix, adjudicada a FCC, és la principal obra implicada en el cas. Els directius d’Acuamed i FCC haurien manipulat informes per a certificar el final dels treballs, mentre que en realitat encara faltaven un 10 % dels fangs per a extraure, i així cobrar els 36,9 milions d’euros que l’empresa contractista reclamava.

Este moviment de l’Audiència Nacional situa el cas ‘Acuamed’ com el primer cas de corrupció sobre el qual un fiscal haja de decidir si sol·licita o no rebaixar les penes pels delictes de malversació.

El pronunciament de la Fiscalia

Abans, però, es pronunciarà la Fiscalia General de l’Estat que està treballant per fixar, en els pròxims dies, un criteri únic sobre com aplicar el nou tipus penal. En l’acord entre el PSOE i ERC per a modificar la malversació es va afegir una disposició per evitar la revisió a la baixa de les penes als corruptes amb l’objectiu d’evitar l’efecte imprevist que ha tingut la llei del només sí és sí amb els condemnats per delictes sexuals.

Els que sí que esperen veure rebaixades les seues penes són els processats i condemnats pel procés, entre ells el rapitenc Lluís Salvadó. L’exsecretari d’Hisenda del Govern està esperant l’escrit d’acusació de la Fiscalia per a saber a quines penes s’haurà enfrontat al judici que està pendent de celebrar-se al TSJC per la seua participació en l’organització del referèndum de l’1-O.

Tant ell com l’exsecretari d’Economia Josep Marià Jové estan processats pels delictes de malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets. Els 9 líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem també tenen l’expectativa de veure com les seues sentències es revisen, un cop eliminat el delicte de sedició i rebaixat el de malversació.

Llarena elimina la sedició a Puigdemont i la resta d’exiliats, però manté la malversació o la desobediència

Per la seua banda, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha emès una interlocutòria en què actualitza els escrits de processament contra l’expresident Carles Puigdemont, els exconsellers Comín, Puig i Ponsatí i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. El jutge aplica la derogació de la sedició, però manté el processament de Puigdemont, Comín i Puig per malversació i desobediència.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 14

Últimes notícies