HomeCulturaEl Ministeri de Cultura formalitza la col·laboració amb institucions i agents culturals...

El Ministeri de Cultura formalitza la col·laboració amb institucions i agents culturals de Tarragona en el VII Fòrum Cultura i Ruralitats

El VII Fòrum Cultura i Ruralitats escalfa motors. El Ministeri de Cultura, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona, ultima ja la programació de la trobada, que se celebra a Tortosa, del 4 al 6 de juny, al Teatre Auditori Felip Pedrell i el Museu de Tortosa com a seus principals.

A mode de preàmbul, els dies previs es desenvoluparà un conjunt d’activitats, el ‘Fòrum Expandit’, que, en col·laboració amb institucions i agents culturals de la província, arribarà a altres poblacions com Sarral, Ulldecona i Valls. Així ho ha exposat avui en roda de premsa la directora general de Drets Culturals del Ministeri de Cultura, Gessamí Beirak, que ha comparegut en un acte celebrat en el Museu de Tortosa, al costat de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, per a donar a conèixer detalls tant del programa general de la setena edició del fòrum, que porta per títol ‘Escenaris d’aigua. Cultura, reptes mediambientals i diàleg intergeneracional’, com del programa previ.

El termini d’inscripció per a participar en les activitats, d’accés gratuït, està obert en la web, del Ministeri de Cultura on també es troba disponible el programa. Fins al moment, ja són més de 200 les inscripcions registrades.

VII Fòrum Cultura i Ruralidades

El Fòrum Cultura i Ruralitats és una iniciativa anual i itinerant que organitza el Ministeri de Cultura des de 2017 en el marc del Programa Cultura i Ciutadania. El fòrum es concep com un espai per a la trobada, la reflexió, l’intercanvi i l’articulació i impuls de xarxes de col·laboració entre agents culturals que operen en el territori i el medi rural de tot el país, amb projecció a escala europea.

En la seva setena edició, com ja va avançar el passat març a Tortosa el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, s’abordaran qüestions centrals per al futur de les zones rurals, com el canvi climàtic, el seu impacte sobre la biodiversitat i el sector primari, el paper cultural i mediambiental de les conques fluvials, els usos i formes de gestió de l’aigua, la sequera, el retrocés de la línia de costa o la destrucció d’aiguamolls i ecosistemes. A més, es reflexionarà sobre la idea de cultura com a lloc de trobada, intercanvi i transmissió de sabers, amb l’objectiu d’explorar el potencial que resideix en el diàleg entre diferents agents, perfils professionals o generacions per a impulsar les transformacions que demanden les zones rurals al compàs dels actuals reptes socials i mediambientals.

D’aquesta manera, aquesta edició posa el focus, especialment, en el diàleg ‘intrageneracional’ i intergeneracional, potenciant la presència d’agents culturals i artístics joves, per a reflexionar sobre la dimensió de la joventut rural com a motor de canvi i desenvolupament social i demogràfic.

Les jornades inclouran múltiples formats: diàlegs amb agents i gestors culturals, pensadors i creadors, presentacions de projectes i mostra d’artesans i artesanes, tallers, espais de networking i accions artístiques en viu, incloent-hi una àmplia programació cultural en obert que també podrà gaudir la ciutadania de Tortosa i les poblacions pròximes. Totes les activitats són gratuïtes mitjançant inscripció prèvia.

Un programa de rellevància per a la ciudadanía

La programació és àmplia, variada i aborda qüestiones de particular actualitat i rellevància per a la ciutadania i els agents culturals de Terres del Ebre i del conjunt de Catalunya. El programa principal, que es desenvolupa durant els dies 4 al 6 a Tortosa, comptarà amb la presència de més de 80 participants. Entre els ponents es troben el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí, qui reflexionarà sobre l’actual gir o renovat interès dels sectors i indústries culturals cap al territori; la recent guanyadora del Premi Goldman -l’anomenat ‘Nobel’ de l’ecologisme-, Teresa Vicente, activista que ha impulsat la llei per a dotar de personalitat jurídica a la Mar Menor; Eduard Trepat, impulsor de l’Agenda Rural a Catalunya; representants dels ministeris d’Agricultura i Transició Ecològica i Repte Demogràfic; o una vintena de projectes culturals impulsats per agents menors de 35 anys seleccionats a través d’una convocatòria nacional.

El fòrum és, sobretot, un espai obert per a la cooperació i la creació de xarxes. Per això, s’han establert col·laboracions amb nombrosos agents del territori, de Tarragona i de la resta de Catalunya. Els festivals Rihihiu de Santa Bàrbara, Eufònic de Terres de l’Ebre i Artèria de Tortosa, comissarien diverses propostes artístiques. Centres d’art i museus com El Pati, Centre d’Art dels Terres de l’Ebre, i el Museu de la Pauma de Mas de Barberans, rebran visites-taller sobre el terreny. A més, participen entitats com a Col·lectiu Cultura, Konvent, Xarxaprod – Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya o LAVIRAL: Escola Radical d’Arts i Ciències; a més d’universitats com la Universitat Oberta de Catalunya o la Rovira i Virgili, a més de la Jaume I de Castelló.Entre les nombroses propostes, s’inclou també la presentació d’una recerca del Ministeri de Cultura, fruit de dos anys de treball, desenvolupada en col·laboració amb la Càtedra de Despoblació de la Universitat de Saragossa: ‘l’Estudi pilot sobre impactes i claus de la cultura en el medi rural’.

Programació prèvia: ‘Fòrum Expandit’

Així mateix, com a preàmbul al VII Fòrum Cultura i Ruralitats, el Ministeri de Cultura impulsa el ‘Fòrum Expandit’, un programa d’activitats prèvies que s’estén a altres espais culturals i naturals de la província de Tarragona, en col·laboració amb diversos agents del territori.

Per segon any consecutiu, la vinculació amb el territori que acull la celebració del fòrum es materialitza a través d’una línia de programació específica, orientada al desenvolupament d’una acció cultural que possibiliti la interacció del teixit cultural local amb altres agents estatals. Es materialitza mitjançant el desenvolupament de processos col·laboratius i formatius en l’àmbit de la creació de noves narratives i imaginaris per al medi rural, que permeten així mateix impulsar l’articulació de xarxes d’agents. Aquestes accions són el resultat de la col·laboració entre el Ministeri de Cultura i diverses institucions i actors del territori, com la Escola d’Art i Cultura de la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Marcel·lí Domingo del Ajuntament de Tortosa o el projecte editorial La Rara, entre altres, i evidencien l’interès explícit del programa per contextualitzar i singularitzar les seves activitats en cada territori i activar col·laboracions que contemplen la participació activa dels agents i les comunitats locals.

Tallers de recerca col·lectiva i cocreació artística

En col·laboració amb el projecte Escola Nòmada, impulsat per l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació de Tarragona, Cultura i Ruralitats oferirà quatre tallers, concebuts com a processos de recerca col·lectiva i cocreación artística oberts a tota la població, que es desenvoluparan en les localitats de Sarral, Tortosa, Ulldecona i Valls, entre el 31 de maig i el 2 de junio.la localitat de Sarral acollirà un projecte fotogràfic col·lectiu, d’exploració del territori i els vincles del seu veïnatge, dissenyat per l’associació barcelonina A Bao A Qu.

Luis López Casero, director del festival de Huelva de creació i art sonor Cigala, conduirà a Tortosa un taller d’experimentació sonora, amb la finalitat de submergir-se en el món acústic del riu Ebre i indagar en la riquesa de la seva biodiversitat, utilitzant els sons fluvials com a font d’inspiració musical. L’aproximació emocional de la comunitat d’Ulldecona als sabers botànics i l’experimentació amb tècniques d’estampació constituiran els eixos centrals d’un taller impartit per l’artista Marco Ranieri. Per part seva, a Valls el segell editorial Alauda Negra, radicat en la localitat de Lugo de Sarria, facilitarà un procés de reflexió entorn de l’edició ‘underground’ que entroncarà amb la subcultura del fanzine de la província de Tarragona. Els resultats d’aquests processos es concretaran en diverses accions, destacant l’exposició de resultats que acollirà el Museu de Tortosa durant els dies de celebració del fòrum.‘Anguilla’: col·laboració editorialLos equips editorials de la revista ‘Rara’, vinculada a les comarques del sud de Catalunya, i la revista ‘Els Ulls de la Terra’, promoguda des de la província de Conca, s’uneixen en un projecte editorial conjunt amb motiu del VII Fòrum Cultura i Ruralitats amb la publicació d’un monogràfic que, amb el títol ‘Anguilla’, reflexiona sobre la transmissió de sabers i l’evolució dels imaginaris i les problemàtiques del medi rural, a partir de la metàfora del riu que navega entre generaciones. D’aquesta manera, veus tan consagrades com les de Gustavo Duch, Eugenio Monesma, El Naán o Zoraida Burgos conviuen amb les fotografies, textos i experiències d’artistes i projectes joves com David Ortega, Mar Serinyà o La Perdiu Vermella, per a abordar temàtiques com la despoblació, la identitat territorial, els coneixements tradicionals o la diversitat afectiva i de gènere.

El monogràfic serà editat en paper i presentat en el marc del Fòrum.Grup de lectura entorn del llibre ‘Delta’ La Biblioteca Marcel·lí Domingo del Ajuntament de Tortosa acollirà el 3 de juny un grup de lectura entorn de l’obra ‘Delta’ de Gabi Martínez, amb la participació de l’autor, l’obra del qual ha estat mereixedora de múltiples reconeixements, com el premi a Millor Llibre de No Ficció de la revista ‘Què Llegir’ o el Continuarà de TVE Catalunya.

Delta’ és el resultat de l’experiència d’un any de l’escriptor a l’illa de Buda, situada en la desembocadura de l’Ebre, les pàgines del qual són testimoni dels esforços de l’home i de la naturalesa per recuperar un espai comú davant un futur cada vegada més incert. L’activitat continuarà el 4 juny amb una visita a l’illa de Buda, a càrrec de Gabi Martínez i de Guillermo Borés, membre de la família que gestiona aquest petit enclavament com a terra de cultiu per a l’arròs, i qui va suggerir i va facilitar a l’autor l’experiència.

Obertura d’inscripcions

Ya està disponible en la web del Ministeri de Cultura el programa del VII Fòrum Cultura i Ruralitats, que se celebrarà del 4 al 6 de juny a Tortosa com a seu principal. La inscripció és gratuïta per a totes les activitats, a través del formulari de preinscripció.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies