HomeCulturaEl Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita enceta la...

El Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita enceta la programació cultural d’este 2024

El Museu de la Mar de l’Ebre ha presentat l’oferta cultural de l’any 2024, la qual inclou exposicions temporals d’art, fotografia i cartografia, el cicle de conferències Històries de la Mar de l’Ebre, activitats per a celebrar les festivitats i visites teatrals, entre altres. Esta programació és el resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de la Ràpita, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de la Mar de l’Ebre, amb la col·laboració de les entitats o particulars implicats en cada cas.

La regidora de Cultura, Noèlia Belmonte, destaca que “un any més, la programació d’activitats del Museu aporta una oferta cultural de qualitat a la nostra població”. La regidora d’Identitat, Francina Molina, afegix que “amb estes activitats aconseguim traspassar els murs del Museu, fent arribar el nostre patrimoni marítim arreu. El museu no ha de ser un temple sinó la casa de tothom”.

Com és habitual, per la sala d’activitats temporals del museu hi passaran diverses exposicions de temàtiques molt diverses. Totes elles abastaran diferents aspectes a través de la fotografia, l’escultura, la cartografia o els objectes i l’explicació històrica. Algunes comptaran amb activitats complementàries com visites guiades, exposicions auxiliars, tallers, xerrades, excursions, etc.

Per a este any, també hi ha programada la iniciativa Ebre, Art i Patrimoni, la visita teatral d’estiu o el clàssic cicle de conferències Històries de la Mar de l’Ebre, el qual tracta temes com la història, la biodiversitat, l’antropologia o el desenvolupament territorial de la costa de l’Ebre. A més tindrà una programació especial per al Dia Internacional dels Museus, les festivitats locals com Orígens o per a celebrar el Nadal.

El Museu de la Mar de l’Ebre també oferix visites guiades, rutes i tallers gràcies al Servei Educatiu i Turístic del Museu de les Terres de l’Ebre. A banda, l’activitat diària del museu no para i les persones que desitgen visitar-lo poden fer-ho en horari habitual.

Exposicions

‘De mar’ (de febrer a abril). Sèrie multidisciplinària de l’artista Garcia Bel. Amb obra pública per diverses poblacions del Maestrat i menció d’honor a la Biennal de València Ciutat Vella, G. Bel presenta una exposició amb una mirada crítica cap a l’ésser humà i la seua relació envers la natura. Per a l’artista el mar és un “gegant emmetzinat i escanyat per l’avarícia, convertit en escorxador de desesperats. Bressol de mites i anhels de llibertat, objecte i subjecte, imprescindible, sempre dual, magnètic”.

‘La forma del mar’ (d’abril a juny). Exposició cartogràfica produïda per Casa Mediterráneo i que arriba a la Ràpita amb la col·laboració del Museu del Mar de Santa Pola. La mostra comprén mapes que recreen des dels viatges d’Odisseu fins al mapamundi més gran conegut, dibuixat a Milà al segle XVII. Referències literàries, filosòfiques i científiques amplien la visió dels visitants d’un mar Mediterrani que durant segles va ser el centre de la humanitat.

‘Origen’ (de juliol a setembre). Després de guanyar el Premi d’Escultura Agustí Vizcarro ‘La Pin’ 2023, Pere Baguena presenta la seua exposició Origen. Esta col·lecció, realitzada amb la soldadora Mireia Oliva, fusiona la fusta i el ferro per a donar forma a escultures que busquen aproximar-nos al màxim als primers éssers vius. L’abstracció atorga forma a cossos, amb diferents materials.

‘Postals de la mar de l’Ebre’ (de setembre a octubre). Una exposició que mostra la riquesa de la targeta postal il·lustrada. Gràcies a col·laboradors com Joan Cladelles o Joan B. Beltran, l’exposició mostra imatges a cavall entre els segles XIX i XX de poblacions com l’Ampolla, les Cases, l’Ametlla de Mar, Deltebre i la Ràpita. A més, les postals aporten una mirada etnogràfica a través dels seus missatges, mostrant fins a quin punt ha canviat la manera de comunicar-nos.

‘El mar és blau’ (d’octubre a desembre). Thais Buforn presenta una sèrie fotogràfica realitzada a diversos paisatges marítims i positivades en cianotípia, una tècnica artesanal del segle XIX. El to monocrom de la cianotípia conferix a les fotografies un caràcter pictòric. Cada peça té un matís de color diferent perquè cada peça és única, tractada artesanalment amb la llum del sol.

‘Restes’ (de desembre a gener). Obra de l’artista ebrenc Albert Hernández que presenta una intervenció artística de trossos de vaixells trobats als sorrals del delta de l’Ebre. Les restes de vaixells, s’unixen al voltant de l’art per a crear nous discursos amb el litoral de l’Ebre com a element cohesionant.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 38

Últimes notícies