HomeCulturaEl Museu de la Pauma del Mas de Barberans organitza un seguit...

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans organitza un seguit d’activitats i tallers per a este any 2022

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma del Mas de Barberans es va inaugurar el maig del 2010 com un espai destinat a la realització d’accions que afavorixen i diversifiquen el desenvolupament econòmic local i territorial, així com el reconeixement d’una part del patrimoni etnològic autòcton com és el treball de la pauma. L’ofici de llatadora, dona que treballa la pauma, és l’eix central del discurs museogràfic.

Activitats com la recerca, el programa pedagògic de transmissió de l’ofici, la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat, les demostracions artesanals, tallers en diferents fibres vegetals, tallers d’aprendre a llatar adaptats a diferents edats i diferents nivells i prestació de diferents serveis: consulta i préstec de peces, tant del fons fotogràfic com del fons de peces, exposicions permanents i exposicions temporals conviuen dins del Museu.

Durant el 2022, el Museu de la Pauma ha programat un seguit d’activitats que consistixen a ensenyar a llatar o a elaborar algun dels seus productes més populars, com la safata celta, la làmpada Saona, la nina o el cabasset o bosseta, entre altres.

Les activitats estan programades entre alguns divendres i dissabtes de cada mes, i duraran tot l’any. Al mes d’agost concediran, a més a més, amb dos cursos de FibresCampus. El primer és l’1 i 2 d’agost, amb la temàtica d’artesans gallecs, i l’altre, el 3 i 4 d’agost, ensenyant a fer cistelleria en espiral. Tots dos cursos tenen un preu de 50 € per persona i amb horari de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h.

El FibresCampus consistix en tallers monogràfics i xerrades que combinen el saber fer tradicional i la innovació absoluta amb artesans locals i internacionals, en un ampli ventall de fibres vegetals. El treball amb fibres vegetals és universal i això permet jugar, any rere any, amb un programa fet especialment per a conèixer tècniques diferents i diversos materials, a més d’aprofundir sovint en el treball de la pauma. Enguany, al FibresCampus hi haurà la presència de dos artesans gallecs, Enrique Taboas, que proposa elaborar amb làmines de castanyer una cistella de recollir marisc, i Rubén Berto, que ensenyarà com crear una petita cistella amb fulles de panolla de panís i amb una tècnica d’entortolligament i enroscat que fa que siguen les mateixes fulles les que bastixen la peça.

Els altres dos cursos del Fibrescampus els impartiran l’artesà italià Andrea Magnolini, que mostrarà com crear un cistell Crino o Gheiba i l’artista anglès Tim Johnson, que suggereix elaborar una cistella d’esquers de pescador.

El Fibrescampus s’engloba dins del programa de Campus de cultura popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i comprèn diferents activitats formatives que es despleguen arreu de Catalunya en l’àmbit de la cultura popular i tradicional.

A banda d’això, cada dimarts es faran demostracions, al museu, per part dels artesans, que ensenyaran a llatar. S’hi poden reservar tallers i visites, amb un avís de reserva amb un mínim de dos dies d’antelació.

El Museu de la Pauma està obert cada dia de la setmana de 9.30 h fins a 14 h, excepte els dilluns no laborables. En les dates especials, com les festes de Nadal o bé Setmana Santa, l’horari pot tindre alteracions; per tant, és recomanable informar-se a través de la seua pàgina web www.cdrmuseudelapauma.cat o bé trucant al 977053778.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 5 =

Últimes notícies