HomeCulturaEl Museu de les Terres de l’Ebre exhibix la col·lecció de mostres...

El Museu de les Terres de l’Ebre exhibix la col·lecció de mostres d’art prehistòric del MAC

L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria ha obert al públic al Museu de les Terres de l’Ebre i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022.

Està produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb el suport de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO. La mostra proposa un viatge al passat, a la descoberta dels orígens de l’art, a través de l’extraordinària col·lecció de calcs i reproduccions de pintures rupestres prehistòriques del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Aborda el tema dels orígens de l’art, i fa un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides tant a Catalunya com de la resta de la Mediterrània peninsular, ara fa més de 7000 anys.

L’exposició està comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, Els calcs, concretament, són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat. Estes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per a immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Hi destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

L’exposició presenta el relat en una introducció i cinc àmbits temàtics, que tracten dels orígens de l’art; l’art paleolític (l’art dels animals gravats o pintats en coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure); l’art llevantí (l’art de les persones als inicis de l’era postglacial); l’art de documentar l’art (els primers grans descobriments d’art llevantí); i la Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni mundial de la UNESCO (l’art rupestre llevantí de la façana mediterrània de la península Ibèrica és la concentració de jaciments més gran d’Europa).
L’exposició, d’estètica contemporània i innovadora, oferix nombrosos recursos museogràfics: calcs d’algunes de les pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, etc. Així mateix, el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs: la contribució de la dona en la creació artística a la prehistòria.

L’exposició s’emmarca en la línia de col·laboració que manté el MAC amb el Museu de les Terres de l’Ebre, que ha col·laborat en la mostra amb la incorporació d’activitats complementàries que contribuiran a la difusió i coneixement de les magnífiques representacions d’este patrimoni artístic i cultural que es conserven les Terres de l’Ebre, procedents dels municipis d’Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar i el Perelló, entre d’altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 86

Últimes notícies