HomeCulturaEl músic rapitenc Joan Martí-Frasquier presenta ‘Suites’, el seu disc homenatge a...

El músic rapitenc Joan Martí-Frasquier presenta ‘Suites’, el seu disc homenatge a Sebastian Bach

El músic alemany Johann Sebastian Bach és considerat el compositor més important del període Barroc, que abasta tot el segle XVII i la primera meitat del segle XVIII. Fa 300 anys, Bach va compondre les conegudes Suites per a violoncel sol. BWV 1007-1012, entre els anys 1717 i 1723. Ara, 300 anys després, el músic rapitenc Joan Martí-Frasquier publica Suites. A tribute to Bach’s cello suites, el seu particular homenatge al seu “compositor favorit”, i interpreta parts d’estes obres amb un instrument que en l’època de Bach no existia, però que avui dia Frasquier domina: el saxo baríton.

En paraules de Martí-Frasquier: “Des que vaig escoltar les Suites per primera vegada, sempre m’he preguntat quin tipus de música escriuria Bach – el meu compositor favorit- per a un instrument inventat gairebé un segle després de la seua mort. Si Bach visqués als nostres dies, què i com compondria aprofitant la rica paleta del saxo?”. Després de qüestionar-se això, la idea va anar prenent forma, i entre 2017 i 2023 el músic rapitenc va anar incloent melodies de Bach als seus concerts arreu d’Espanya, França, Alemanya o Itàlia, que, posteriorment, va culminar amb els enregistraments a l’estudi, cosa que des d’este divendres, 19 de maig, pren forma de disc i que també estarà disponible a totes les plataformes.

Així, aquelles obres compostes per Bach ara fa 300 anys tornen a la vida amb una nova paleta tímbrica. Segons explica Martí-Frasquier, “per a este enregistrament vaig escollir un moviment de cada suite i vaig conservar l’estructura original: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourées I-II i Gigue. També vaig decidir mantenir les tonalitats originals per a evitar alguns canvis que, inevitablement, s’haurien esdevingut en transcriure-les. Després de múltiples adaptacions, em va semblar oportú interpretar esta música amb un criteri històric, encara que es tracte d’un instrument modern”.

A més a més, el disc inclou un ‘Postlude’, uns pista addicional que “és una improvisació sobre el Preludi de la Suite N. 1, potser el més popular d’estos moviments, però utilitzant tècniques esteses més pròpies de la música contemporània”, detalla el músic rapitenc.

Joan Martí-Frasquier ha centrat la seua carrera artística en el saxo baríton. Amb este, ha estrenat més de seixanta obres de diversos gèneres musicals, des del solo fins a l’òpera, de compositors com el músic i artista flixanco Joan Bagés i Rubí, Albena Petrovic-Vratchanska o Hans Petter Stubbe Teglbjaerg, entre d’altres. Ha enregistrat tres discos amb el grup de cambra del Montsià SAX 3+1, tot i que ha estat membre d’altres formacions com Morphosis Ensemble.

Té dos àlbums en solitari, Believer i Made in BCN, i un altre, Dreamlover, que inclou la integral de la producció per a saxofon d’Albena Petrovic. A més a més, ha actuat per tot Europa, Amèrica i Oceania, i també en diversos festivals internacionals de música. Pròximament l’esperen concerts al Festival Internacional I Concerti del Principe, a Loano (Itàlia), i col·laboracions amb el Morphosis Ensemble, en diverses ciutats de Mallorca, però també a Reus i Barcelona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 72

Últimes notícies