HomeSalutEl nou edifici assistencial del Verge de la Cinta podria estar en...

El nou edifici assistencial del Verge de la Cinta podria estar en funcionament el 2025

El nou edifici assistencial que ampliarà l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) podria estar “construït, equipat i funcionant” a finals del 2024 o principis del 2025. Este és el calendari que van donar a conèixer la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, i el cap de Divisió d’Inversions i Patrimoni de CatSalut, Martí Ballart, acompanyats del director territorial de Salut a les Terres de l’Ebre, Joan Nin, el passat divendres, durant la presentació del nou projecte d’ampliació de l’hospital de referència del territori.

En concret, este projecte preveu la construcció d’un mòdul hospitalari, d’entre 5.000 i 6.000 metres quadrats, amb cinc plantes -quatre d’estes assistencials-, ubicat a l’actual pàrquing del personal -tot just al davant del principal accés a l’hospital-. Tal com va explicar Ballart, el model d’edifici que plantegen serà “polivalent”, amb una estructura que permeta una “diversitat d’usos interns” i s’hi ubicarà el nou bloc quirúrgic del centre -ampliant, així, el nombre de quiròfans que hi ha actualment-, es reforçarà l’àrea ambulatòria de consultes externes, gabinets i hospital de dia, i també altres “mancances de serveis centrals, generals i de suport que també té l’edifici”.

Respecte dels serveis exactes que s’ubicaran al nou mòdul hospitalari, Craywinckel va indicar que s’està acabant de perfilar el pla funcional, tot i que ja s’ha fet una feina prèvia, conjuntament amb la direcció del centre, per la qual cosa constaten que calen “més reforços en el bloc quirúrgic i l’àrea ambulatòria”, malgrat que s’ha d’acabar “d’afinar i concretar”.

Estarà connectat amb l’edifici existent en dos nivells, per tal d’establir circuits externs i interns, i perquè puga integrar-se al conjunt del centre hospitalari del Verge de la Cinta i no siga un mòdul autònom. D’altra banda, i per tal de salvar una de les principals mancances que s’arrosseguen des de l’inici del Verge de la Cinta, com són els 30 metres de desnivell, que dificulten l’accés a peu a usuaris i professionals, s’incorporaran dos ascensors urbans que connectaran amb el centre de la ciutat de Tortosa.

El cap de la Divisió d’Inversions i Patrimoni de CatSalut va detallar que ja s’ha encarregat l’avantprojecte de l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta a infraestructures.cat, l’ens públic de la Generalitat, i que durant aquell mateix dia van aprofitar per a fer la primera reunió de treball per a preparar el projecte i que es puga licitar, conjuntament amb l’obra, este estiu. Això permetrà accelerar el termini dels tràmits i reduir-lo més de la meitat. En este sentit, les previsions apunten el primer semestre de l’any que ve per a iniciar-se les obres, i que el nou edifici estiga a punt en “dos anys i pocs mesos”, segons Ballart; és a dir, a finals del 2024 o principis del 2025, un calendari que han assenyalat, des de CatSalut, com a “factible i realista”.

Està actuació té un pressupost global d’este projecte és de 32,5 milions d’euros. A més a més, l’Institut Català de la Salut traurà prompte a licitació el concurs per a construir un aparcament provisional al fossar, i que, tal com apunta Ballart, estaria a punt “el primer semestre de l’any vinent” per tal que el problema de mobilitat no s’agreuge, i fer, així, que coincidisca amb “l’inici de les obres del nou edifici”.

Amb tot, Craywinckel va insistir que “hi ha projecte”, i que creuen que “esta proposta és la millor perquè és una opció molt funcional de l’actual Verge de la Cinta en un curt termini de temps, que dona resposta a necessitats i problemes que existixen actualment, però amb l’horitzó de treballar en paral·lel amb la construcció del nou hospital per a les Terres de l’Ebre”.

Davant la “pressió” exercida per la ciutadania, i també pels mateixos professionals sanitaris, perquè hi haja un nou hospital de referència al territori, la directora de CatSalut entén que és “lícit” que ho facen, però, al mateix temps, assenyala que “tothom veu que els terminis per a construir un nou hospital són els que són, i té els riscos que té. Per això, no fer res al Verge de la Cinta no és un escenari possible, i els representants dels professionals també veuen que això que s’està plantejant en estos moments és bo per a l’HTVC i s’ha de fer”. Amb tot, Craywinckel va apuntar que “l’única diferència” del debat sobre el futur assistencial de les Terres de l’Ebre respecte d’altres moments és que “l’opció de construir un nou hospital sobre l’actual centre hospitalari ha quedat descartada”.

 

Riscos arqueològics

De les cinc plantes que preveu el nou mòdul per al Verge de la Cinta, s’està estudiant la possibilitat que este nou edifici tinga algunes plantes soterrades per a fer-hi un aparcament, amb al voltant d’unes 400 places. I és que, segons va detallar Ballart, hi ha aspectes diversos i normatius que “condicionen” que esta proposta d’ampliació incloga un mínim de places d’aparcament; tanmateix, hi ha un “risc arqueològic”, ja que el nou equipament hospitalari es construirà en una zona a tocar del fossar i les muralles de Tortosa, per la qual cosa “l’arqueologia és un risc que no podem amagar, i tot dependrà de què ens hi trobem”.

De moment s’ha fet un treball de diagnòstic i proves complementàries, a partir d’una mena d’escaneig per a veure si hi havia possibles riscos documentats. En este sentit, i preguntat per si la troballa de restes arqueològiques podrien paralitzar i retardar l’obra, el cap de la Divisió d’Inversions i Patrimoni va determinar que “les previsions estan fetes pensant que les coses vagen bé, i si no hi van, veurem si cal replantejar algun ajust d’esta previsió inicial sota rasant”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 9

Últimes notícies