HomeCulturaEl nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles arriba...

El nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles arriba a Amposta

Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre organitza la projecció de Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por, que es podrà veure dissabte 29 de gener a les 17 h als Cinemes Amposta, amb un debat posterior amb Mireia Sallarès i Joana Masó, amb qui l’autora ha coescrit la pel·lícula.

El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa i explora la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òlt, 1994). Tosquelles va revolucionar la psiquiatria en els temps crítics del s. XX. Marxista i llibertari, va ser uns dels introductors de la psicoanàlisi a Catalunya i és considerat el pare de l’escola francesa i de la psicoteràpia institucional, segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions ‘malaltes‘. Va modernitzar les institucions psiquiàtriques, amb la dignificació de l’atenció als malalts mentals.

Tosquelles va buscar la complicitat del cinema i les arts en la seua pràctica terapèutica i va capgirar la relació que la societat tenia amb la bogeria. El film de Mireia Sallarès narra la història prioritzant no pas el que ha quedat documentat de la vida i obra de Tosquelles, sinó les absències i la desmemòria, sense separar el llavors i l’ara, els vius dels morts, ni la presa de consciència de l’inconscient. Després del visionat de la pel·lícula s’obrirà un torn de preguntes i un debat amb la directora Mireia Sallarès i amb la crítica literària Joana Masó, que a través d’un llarg projecte de recerca de més de quatre anys ha recuperat la figura de Tosquelles i ha escrit l’assaig Tosquelles.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 52

Últimes notícies

-->