Una de les quatre novetats formatives d’este curs 2023-2024 a les Terres de l’Ebre és el cicle formatiu de grau superior d’Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear que pot cursar-se a l’Institut de l’Ebre. Segons el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, justament este cicle formatiu és un dels que ha estat més sol·licitat: “La demanda i la matrícula han donat la raó que era un cicle que necessitàvem com a territori i que, a més, ens completa la família de Sanitat aquí a l’Ebre, i ens va posicionant, tenint en compte els projectes que tenim amb els estudis de Medicina i l’hospital universitari”.
Així mateix, el director de l’Institut de l’Ebre, Armand Pons, explica que s’han emplenat el “100% de les places previstes” d’este nou cicle, amb alumnes de les Terres de l’Ebre i el nord de Castelló, i que va haver-hi una preinscripció del 300%, per la qual cosa “hi ha llista d’espera”. En total, este primer curs s’han ofert un total de 21 places, que han estat atorgades segons les notes dels estudiants preinscrits. A més, Pons ha detallat que estan treballant en un conveni de col·laboració amb els hospitals del territori -el Verge de la Cinta, els hospitals comarcals de Móra d’Ebre i Amposta, la Clínica Terres de l’Ebre-, però també de fora per donar resposta a l’alumnat procedent del nord de Castelló, així com l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), perquè durant el primer any del cicle l’alumnat puga cursar ensenyaments en simuladors i, posteriorment, puga formar-se en l’entorn laboral més enllà dels períodes de pràctiques -anar a fer classes amb especialistes-; així com ja s’ha començat a formar el professorat amb tècnics especialistes en radiodiagnosi.
L’Institut de l’Ebre és un dels centres de referència en formació professional a les Terres de l’Ebre, que actualment compta amb 1.400 alumnes i onze famílies professionals. A grans trets, el director del centre assenyala que este curs han detectat una “tendència a la redistribució de la matrícula, cosa que ha fet reduir les llistes d’espera en famílies com sanitat i atenció a la comunitat”.
Creix el nombre d’alumnes i l’oferta d’estudis d’FP
L’inici del curs escolar 2023-2024 dels ensenyaments postobligatoris i la formació professional a les Terres de l’Ebre està marcat per un creixement de l’alumnat i l’oferta d’estudis. Així, a batxillerat hi ha 1.722 alumnes, mentre que a cicles formatius se n’han matriculat 3.758, un increment considerable respecte dels 3.514 de l’inici de curs passat. La directora territorial d’Educació, Montse Perelló, assenyala que s’ha fet una aposta clara pels estudis de grau superior i la diversificació, fet que permet “començar la formació professional a partir dels 13 anys, i cada vegada sumem més cursos i especialitzacions, que és el que ens demana el mercat”. En este sentit, actualment al territori ebrenc poden cursar-se 6 cicles de grau bàsic, 53 cicles de grau mitjà, 40 cicles de grau superior, 6 cursos d’especialització, 5 certificats de professionalitat i 17 programes de formació i inserció. En formació professional dual, en l’actualitat hi ha 14 centres, 69 cicles (+3) i 332 empreses (+5).
El pròxim 28 de setembre hi haurà la segona sessió de la Taula per a l’impuls de la Formació Professional a l’Ebre que treballa per alinear l’oferta d’FP a la demanda dels perfils professionals que es necessiten al mercat laboral del territori.