HomeSense categoriaEl Parc Natural del Delta de l'Ebre inicia el tancament i la...

El Parc Natural del Delta de l’Ebre inicia el tancament i la senyalització de zones de nidificació d’ocells

TERRES DE L’EBRE // El Parc Natural del Delta de l’Ebre està duent a terme la delimitació amb fil, cordes i pals les principals àrees de nidificació d’ocells marins i litorals que arriben a la primavera al Delta per nidificar, així com la col·locació la senyalització informativa corresponent a aquesta mesura. Concretament, l’actuació s’ha dut a terme a la Punta del Fangar, l’illa de Buda, la Punta de la Banya i la bassa del Garxal, i abasta en total prop de 30 km de litoral.

La mesura, que enguany s’ha posposat per les limitacions de la Covid-19, té per objectiu preservar la nidificació dels ocells marins que arriben a la zona, per garantir unes condicions òptimes per al desenvolupament dels ous, evitar l’abandonament dels nius i potenciar l’èxit reproductor.

El Fangar acull algunes de les colònies nidificants d’ocells marins més importants de l’Estat, sobretot pel que fa al xatrac comú (Sterna hirundo) i, alguns anys, també de gavina capblanca (Larus genei). A més d’altres espècies no colonials com el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) o la garsa de mar (Haematopus ostralegus), troben al Fangar llocs idonis per a reproduir-se.

Les colònies s’instal·len durant l’abril i les postes poden allargar-se fins a finals de juliol. Els xatracs fan un niu molt senzill a l’arena mateixa, on els ous i els polls es mimetitzen amb l’entorn. Les colònies són molt sensibles als destorbs humans i és freqüent que els animals les abandonin si són molestats.

En el cas del Garxal, a part de reforçar la senyalització perimetral entre la llacuna, el mar i les dunes, s’ha restringit l’accés temporalment per la platja, fins a la finalització de l’època de nidificació, cap a mitjans d’agost. La mesura s’ha comunicat a les confraries de pescadors locals, a l’Ajuntament de Deltebre i als col·lectius d’esports nàutics. El tancament provisional de la platja del Garxal pretén garantir la viabilitat d’una zona de cria per la garsa de mar (Haematopus ostralegus), el xatrac menut (Sterna albifrons) i el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), espècies amenaçades i protegides per la llei vigent.

A la Punta de la Banya, independentment de l’estat del Trabucador, s’ha decidit tallar l’accés des de la porta de les salines fins la platja. S’ha anul·lat l’accés al mirador existent a la zona, a causa del seu mal estat després del temporal Gloria i per preservar un nucli reproductor de gavina corsa (Larus audouinii) molt proper a la platja.

A l’illa de Buda, per la seva banda, s’han instal·lat senyals informatives i tanques amb fil, per evitar el trànsit de persones i de vehicles per la platja.

 

Garantir l’èxit reproductor

Aquestes delimitacions al Fangar i Garxal es mantenen sobre el terreny fins quan els polls poden volar i independitzar-se, habitualment a mitjan agost. Per garantir l’èxit reproductor es prohibeix dur els gossos sense lligar i creuar pel mig de les àrees de cria. Caldrà respectar, en qualsevol cas, els senyals informatius i les zones abalisades. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 12

Últimes notícies