HomeMedi AmbientEl Parc Natural dels Ports inicia la sisena temporada en directe d'una...

El Parc Natural dels Ports inicia la sisena temporada en directe d’una parella d’àguiles calçades

Una càmera web instal·lada el 2017 en un niu d’àguiles calçades al parc natural dels Ports ha aconseguit captar l’atenció d’un ampli ventall de públic. Enguany arriba a la sisena temporada consecutiva que s’emet en directe tot el procés de nidificació.

Fidels a la seua cita, la parella de calçades van arribar el diumenge 3 d’abril als Ports. Mascle i femella es van deixar veure pel niu vell durant tota la tarda. A través de la webcam, es pot veure en directe per YouTube tot el cicle des de l’arranjament del niu i la posta, fins als primers vols dels polls. Al setembre, abandonen els territoris de cria i inicien la migració cap a les zones d’hivernada, fins a la primavera següent.

L’última temporada de les àguiles als ports va finalitzar quan el 10 de juliol, quan els polls ja gairebé tenien un mes de vida una femella d’astor que els va fer caure del niu. El personal del Parc Natural, van localitzar els dos pollets morts, a uns 35 metres del niu.

El principal objectiu del projecte consisteix a aprofundir en aspectes de la biologia, sense causar molèsties a l’espècie. L’emissió per YouTube i la difusió per les xarxes socials i pels mitjans de comunicació ha aconseguit sumar al projecte un important component de sensibilització, d’educació ambiental i de promoció del mateix Parc Natural i del territori que l’envolta.

L’àguila és un rapinyaire forestal de mida mitjana, amb una envergadura de 120 cm. És una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports, en rodals de bosc de pinassa i de pi roig, tranquils i ben conservats de l’interior del Parc Natural dels Ports. Es tracta d’una espècie protegida i d’interès comunitari. Això implica que calen mesures especials per a la conservació dels seus hàbitats.

Des de 2003, el Parc Natural dels Ports recull dades de les zones de nidificació, del nombre de parelles i de polls volats. Amb el seguiment anual obté informació acurada i valuosa sobre la biologia i comportament de l’espècie, la distribució de les seues àrees de cria o els períodes de nidificació. D’esta manera es poden planificar de forma més acurada accions de conservació preventiva, així com evitar el desenvolupament d’aquelles activitats que puguen afectar negativament l’espècie.

Esta parella d’aus es va detectar l’any 2011 i és una de les 14 censades el 2020. Cal dir que el nombre de parelles al Parc ha incrementat des de les 3 censades l’any 2003, fins a les 15 que es van mantenir entre 2015 i 2019. Aquesta evolució coincideix amb el procés expansiu de l’espècie a Catalunya.

 

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies