TERRES DE L’EBRE // El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha presentat a la Comissió d’Hisenda una Proposició no de Llei per afavorir fiscalment la captació de talent i d’inversions, de persones, nacionals o estrangeres, tant emprenedores i inversores com investigadores i professionals altament qualificades, que actualment resideixin a l’estranger i que optin per establir la seva residència a l’Estat espanyol. La iniciativa no ha tirat endavant pel vot en contra de PSOE i Unidas Podemos.
En la seva intervenció, Bel ha remarcat que “calen normes de caràcter fiscal per atraure talent i projectes empresarials, ja sigui de persones estrangeres o de persones que han marxat fora per motius professionals i que troben certes dificultats a l’hora de tornar”. En relació a aquest aspecte, el diputat ha assenyalat que “aquestes dificultats són produïdes per un sistema fiscal que no és prou flexible, i que tampoc és prou competitiu en relació a altres països del nostre entorn, provocant així que el talent s’hi redirigeixi”.
Bel ha recordat que “estats com Portugal o Itàlia ja han creat un règim de residents no habituals, i ara és el torn de l’Estat espanyol de fer les modificacions tributàries pertinents per no perdre competitivitat i atraure talent, emprenedoria i inversions”. Davant de tot això, la Proposició no de Llei presentada pel PDeCAT proposaa, ampliar el col·lectiu de persones que poden beneficiar-se del règim fiscal especial, estenent-lo a tots els membres de la unitat familiar que s’hagin desplaçat a l’Estat espanyol, allargar la duració del règim fiscal especial de cinc a deu anys i aplicar aquests avantatges a professionals altament qualificats, persones que iniciïn o desenvolupin una activitat emprenedora a l’Estat i que sigui de caràcter innovador amb especial interès per a l’economia o per a la creació d’ocupació, i persones que realitzin una inversió significativa de capital. i que es materialitzi en un projecte empresarial considerat d’interès general, i que generi ocupació, tingui impacte socioeconòmic en un àmbit geogràfic concret o que signifiqui una aportació rellevant per a la innovació científica i tecnològica.