S’aproxima una nova i renovada edició de la 144a edició de Firabril del Perelló, la fira de la mel i l’oli de Catalunya, que se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’este mes d’abril. Serà una fira que es desmarcarà de les anteriors edicions més multisectorials. La Firabril d’enguany comptarà amb tres zones diferenciades, la Zona d’Artesania, la Zona Gastro i la Zona Perelló, a on es potenciaran els dos productes estrella del Perelló: la mel i l’oli. En este mateix espai s’ubicarà l’escenari ‘showcooking’, barrejant així els productes i les formes més atractives per a ser cuinats.
Així doncs, a la Firabril del 2024, a la Zona Perelló, hi haurà un gran mercat central de mel i oli de tots els productors locals que podran exhibir els seus articles de manera conjunta. Les mostres de ‘showcooking’ comptaran amb cuiners locals, del programa Masterchef i amb el xef Rafel Múria, perellonenc amb una estrella Michelin, entre d’altres. Tasts d’oli i ponències tècniques arrodoniran tot este espectacle culinari.
Una Zona Gastro més àmplia permetrà el tast de diferents productes gastronòmics acompanyats d’actuacions musicals i DJs durant les hores amb més afluència de visitants a la fira.
D’entre les moltes activitats que es desenvoluparan al llarg del cap de setmana, hi ha un ampli ventall per al públic infantil: un concert, tallers, jocs tradicionals, trencada d’olles i cercavila amb els gegants, entre d’altres. A quant va la mel, serà el concert infantil que oferirà el grup La Tresca i la Verdesca. Una fira participativa i per a totes les edats.
A més, d’entre les novetats destaca el sorteig del seu pes en mel i oli que, en esta ocasió, premiarà a una única persona que s’emportarà l’equivalent del seu pes en mel i oli.
En declaracions a Imagina Ràdio l’alcalde del Perelló, Samuel Ferré, ha destacat “que hem reformulat la fira dotant-la de tres espais ben diferenciats. L’espai Perelló, on els productors locals d’oli i mel podran exposar en un espai privilegiat els seus productes. L’Espai gastronòmic, on també fem una aposta molt forta per la restauració local on s’elaboraran tapes amb la mel i l’oli com a protagonistes. I l’altra zona, on els artesans del Perelló com d’altres vinguts d’arreu el territori podran exposar els productes d’una manera més destacada”.
També destaca la incorporació per primera vegada de la figura del crestador-moliner. Enguanys erà el perellonenc Roger Margalef Montané, actual director de sommeliers del grup Compartir i Disfrutar, segon millor restaurant del món l’any 2023 del rànquing The World’s 50 Best Restaurants. El crestador-moliner serà la persona encarregada d’inaugurar la fira i apadrinar-la, en este cas, el sommelier perellonenc amb més projecció mundial, que també oferirà una ponència magistral: El vi a la gastronomia.
Música amb l’abella rock
Tanmateix, no tot són novetats. L’Abella Rock arriba a la seua tercera edició el dissabte a partir de les 23.00 h consolidant-se de la mà dels grups Buhos, Xavi Sarrià i Miquel del Roig. Per tancar la nit, Dijeidepueblo farà gaudir a tots els assistents.
Una edició molt pensada per a atraure els amants dels millors productes, amb cuiners locals i de renom, actuacions musicals i festives, artesania i tradicions; una nova fira que ha d’impulsar a seguir amb energia per a les futures edicions de Firabril al Perelló.