“La imatge que tenim d’un hospital és que el professional sanitari és sobretot reactiu, perquè la gent pensa que només hi som per curar, per atendre quan estem malalts. Però, cada vegada més, apostem per ser proactius, és a dir, treballar amb una mirada llarga, promovent l’educació en la salut en el conjunt de la societat, afavorint els comportaments socialment responsables, donant informació de qualitat als pacients i al seu entorn, i formant diferents col·lectius perquè esdevinguin millors professionals”. Carme Caudet és infermera de la Clínica Terres de l’Ebre (CTE), responsable de Qualitat i Seguretat del Pacient, i del programa de Difusió i Promoció de la Salut del centre.
Conscienciar els més menuts
Metges, infermeres, auxiliars i la resta de personal de la Clínica Terres de l’Ebre participen en diversos projectes que busquen la prevenció i la promoció dels hàbits saludables entre la societat. Els destinataris són en alguns casos els mateixos pacients i els seus familiars, però també el conjunt de la comunitat. Dins d’este últim segment, prenen especial rellevància els més joves, en tant que prescriptors i futurs usuaris del sistema de salut.
“Fem accions de difusió en escoles i instituts del nostre entorn, de vegades amb alumnat molt jove, a partir dels tres anys”. És el cas de la higiene de mans, un tema que des de la pandèmia de la covid ha pres una rellevància especial i ara tothom és conscient de la seua importància, també els més menuts, que se sorprenen quan després d’una neteja aparentment correcta posen les mans sota un focus lumínic de contrast i apareixen les zones que encara continuen brutes i, per tant, poden ser un focus de transmissió de malalties.
Cadena de supervivència
En els últims anys hem vist com molts equipaments, sobretot públics, s’han dotat d’equips DEA (desfibril·lador extern automàtic), un giny destinat a recuperar els signes vitals en persones que han patit aturades cardíaques. “Tots ens podem trobar en una situació imprevista en què una persona patix una aturada, podem tenir a l’abast un equip DEA, però potser no sabríem com utilitzar-lo. Igual d’important és saber fer les maniobres de reanimació de manera adequada. Tot plegat és clau dins el que anomenem cadena de supervivència”. Per este motiu, des de la Clínica Terres de l’Ebre s’ha apostat des de fa un temps per la formació en suport vital bàsic de persones no només del món de la salut, sinó de la societat en general. Carme Caudet explica que es fan tallers a familiars de pacients en risc, centres educatius i esportius, empreses i entitats que ho demanen.
La promoció dels dies internacionals dedicats a una temàtica concreta ha contribuït a una major sensibilització social. Per aquest motiu, la CTE participa activament, fent activitats i jornades, en els dies mundials de l’Activitat Física, sense Fum, sense Alcohol, Alletament Matern, contra el Dolor o del Donant de Sang, entre altres.
Identificació de pacients
Hi ha altres iniciatives destinades a sensibilitzar el pacient i familiars, que permeten alhora millorar els protocols interns del centre. Entre estes destaca la identificació administrativa i assistencial del pacient. D’entrada pot semblar un tràmit més, però no ho és. La responsable de Qualitat i Seguretat del Pacient valora la importància d’identificar correctament cada persona que ingressa al centre i seguir la seua traçabilitat durant tota la seua estada. “No ens podem permetre cap equívoc en cap prova. Per això és vital preguntar sempre”.
Bioètica
Una de les qüestions sobre les quals cada vegada més persones demanen informació és el Document de Voluntats Anticipades (DVA). Per aquest motiu, la Clínica Terres de l’Ebre va posar en marxa la consulta de bioètica, a través de la qual s’informa i s’acompanya al pacient i la seua família durant tot el procés.
També es treballa de manera activa per a la reducció de les infeccions, la conscienciació sobre el dolor, l’ús prudent dels antibiòtics, els perills de l’exposició al sol, la síndrome alcohòlica fetal, la seguretat dels pacients, o el programa de reducció de danys adreçat als consumidors de drogues.
Implicació del personal
En total hi ha catorze grups de treball que lideren alguna de les divuit comissions que al llarg de l’any treballen per a la conscienciació, formació i prevenció al voltant d’una temàtica diferent. La directora gerent de Tortosa Salut, Matilde Villarroya, posa en valor la implicació del conjunt de professionals de la Clínica Terres de l’Ebre: “són grups de treball molt transversals, formats per professionals qualificats de tots els serveis del centre. Dediquen moltes hores a fer pedagogia de la salut entre la societat. És un treball indispensable per millorar la qualitat en l’atenció del pacient”.