HomeSocietatEl pessebre monumental d’Alcanar arriba a la desena edició amb canvi d’ubicació...

El pessebre monumental d’Alcanar arriba a la desena edició amb canvi d’ubicació i millores

El gran pessebre monumental d’Alcanar arriba a la desena edició, estes festes nadalenques, amb un canvi d’ubicació per la manca d’espai a la Cisterna del Vall, on s’ha fet els últims anys, i passa al carrer Alcalde Sanmartí 56, al costat de la botiga Trencadís, on es preveu que s’estiga de forma permanent durant tres anys. Juan José Curto Reverté, l’alma mater del pessebre, explica que la intenció és “canviar-li coses cada any, però dixar-lo muntat i no haver de menejar totes les taules, totes les figures, totes les cases…” i evitar, així, el trencament de les figures i elements habitual en el muntatge, desmuntatge i trasllats. “Rehabilitar-ho, doncs, costa una mica de temps”, lamenta el pessebrista.

Altres novetats que incorpora el pessebre, ja dins la seua estructura, és la millora amb un nou circuit d’aigua, diferents ambients de llums i figures en moviment. Això, entre les més de 1.000 peces, 500 de les quals són figures fetes a mà que permeten representar perfectament les escenes bíbliques del pessebre. També s’han rehabilitat cases i figures, amb vista a fer més coses a partir d’ara.

L’esforç econòmic que comporta el pessebre monumental l’assumix des del principi i de forma altruista Juan José, però amb el temps ha aconseguit l’ajuda dels establiments que hi col·laboren “aportant material o recursos; gràcies a ells i elles s’ha pogut tirar el pessebre endavant”, explica Juan José, que aprofita per a donar “les gràcies a tothom que hi ajuda”. El pessebre monumental també compta amb el suport de l’Ajuntament d’Alcanar, amb la qual cosa “es fa valdre tota la tasca que els membres de l’entitat desenvolupen de forma voluntària en la recuperació i manteniment de tradicions nadalenques”, afirmava el regidor de Tradicions, Jordi Cervera Sorolla.

Inauguració popular 

El pessebre va obrir portes el diumenge, 11 de desembre, amb moltes visites encuriosides per a veure’n la nova ubicació, els canvis i participar en una activitat que enguany s’ha recuperat, després de les restriccions per la pandèmia: la cerca dels sis caganers per a entrar en el sorteig de quatre cistelles. La inauguració també va comptar amb l’actuació de tres alumnes de l’aula de guitarres de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar: Laia, Marta i Adara.

El pessebre monumental d’Alcanar estarà obert a les visites tots els caps de setmana fins al 15 de gener, a més de per Sant Esteve i Reis, de 18 a 21 h. El dia 4 de gener, el patge Miquelí visitarà el pessebre per a recollir totes les cartes de les xiquetes i xiquets per als Reis Mags d’Orient, amb servei de pintar cares.

 

Nova associació pessebrista

El Grup d’Amics del Pessebre d’Alcanar també té gent de l’altra banda del riu Sénia, on també realitzen activitats. Després de gairebé un any de tràmits, la quinzena de persones que hi ha al darrere de l’organització, de forma més o menys permanent, s’ha constituït com a entitat, una associació que, a més, forma part de la Federació Catalana de Pessebristes, que aglutina 66 entitats de Catalunya i les Balears, amb altres de les Terres de l’Ebre, juntament amb l’Associació de Pessebristes de Tortosa i Terres de l’Ebre, el Pessebre dels Pensaments de Móra la Nova i el de l’Església de Nostra Senyora del Remei de Móra. La federació es dedica a la promoció i difusió del pessebre, i guanya visibilitat i publicita a través de la mateixa revista de l’agrupació d’associacions. També inclou una assegurança a tercers.

 

Tradició i passió

Així, fa deu edicions que Juan José exposa al públic este pessebre de grans dimensions, que ja ocupa més de seixanta metres quadrats, una obra artística que, el 2011, va veure la llum per primera vegada a la Casa O’Connor, amb una superfície de dotze metres quadrats, que han passat, després, a la Cisterna del Vall i, l’any passat, al número 9 de la Carretera Nova, fins a arribar a la ubicació actual, el 56 del carrer de l’alcalde Sanmartí, pel seu continu creixement i ampliació, amb la incorporació de noves escenes i amb un disseny i un muntatge molt més sofisticats, atès que es fan artesanalment gairebé totes les peces.

El muntatge inclou animals, plantes, figures humanes, cases, estables, pous, màquines de boira i motors d’aigua, entre d’altres.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 59 = 64

Últimes notícies