HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl poder dels museus, també a les Terres de l'Ebre

El poder dels museus, també a les Terres de l’Ebre

Entre els dies 14 i 22 de maig es va celebrar la Setmana Internacional dels Museus amb el lema reproduït al títol d’aquest article. És un esdeveniment organitzat per l’ICOM, el Consell Internacional de Museus, que presenta com a dates clau el dia 14, amb la celebració de la Nit dels Museus, i el dia 18 declarat Dia Internacional dels Museus l’any 1977. La frase triada aquest 2022 fa referència al poder dels museus per a transformar el món que ens envolta. Ho podeu llegir a la web del mateix ICOM i a la del Departament de Cultura dedicada a la celebració. Poder per ajudar a impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, per contribuir a la innovació digital i a l’accessibilitat en mobilitat i de continguts, per construir comunitat a través de l’educació. Parteix del principi, compartit per molta gent, que a través dels museus es pot ajudar a millorar el món, que són una eina de transformació.

Aquest mateix tema al què s’ha dedicat la Setmana dels Museus centrarà la Conferència Internacional de Museus que se celebrarà a Praga el proper agost, enguany per primera vegada en format híbrid i per tant molt més accessible.

Les Terres de l’Ebre no han quedat al marge de la celebració. Malgrat que queda molt camí per recórrer en la consolidació d’una xarxa territorial d’equipaments museístics, es fan esforços per aconseguir-ho i cal reivindicar-ho i fer-ho evident. Aquest article en vol ser un reconeixement i un toc d’atenció al respecte.

Diverses activitats adreçades a persones grans i menudes han estat organitzades a diferents pobles del territori. Al Montsià el Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, va produir l’exposició exposició “Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels segles XIX i XX”, coincidint amb la temàtica de la XIV Festa del Mercat a la Plaça. Es va complementar amb una jornada de portes obertes i l’activitat teatralitzada “Veus de Pepito, lo venedor ambulant”. Al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, de Santa Bàrbara, també va ser una visita teatralitzada, a de Juanjo Vegué, una de les activitats triades. L’altra, la xerrada “Aigües i aqüífers del Montsià” a càrrec d’Álvaro Arasa.

La Ràpita va dissenyar una activitat per a menors de 12 anys “Troba el cavall de l’Odisseu” i diferents activitats infantils complementàries a un matí de portes obertes, a més d’una visita comentada a l’exposició “La sirga de la vida”. La Sénia va obrir les portes del Centre d’Interpretació de l’Aviació Històrica la Nit dels Museus i en van portar a terme visites comentades.

Al Baix Ebre el Museu de Tortosa va organitzar activitats al voltant del projecte P=ART centrat en l’autogestió de l’ansietat a través de l’art, visites teatralitzades a l’antic escorxador i una nit de portes obertes amb l’acompanyament musical de Lanau Duet. A més de visites al recentment estrenat espai Cota 0, sota la plaça de la Catedral.

A la Ribera d’Ebre el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova va oferir, a més de les visites habituals, una passejada amb la locomotora Memé i el vagó Tro per dins del recinte. En breu s’hi farà la inauguració de la locomotora Cuco, la més antiga de les que funcionen en vapor a l’Estat.

A la Terra Alta l’espai expositiu del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, a Gandesa, i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, del qual en formen part catorze municipis de les quatre comarques, van obrir al públic les seves instal·lacions. El COMEBE va organitzar l’activitat “Versos per la Pau” al Centre d’Interpretació Les Veus del Front de Pinell de Brai.

Cal valorar i prendre consciència de l’esforç que les diferents institucions i entitats vinculades a aquestes activitats porten a terme cada dia de l’any per custodiar el nostre patrimoni històric i cultural i permetre que se’n faci difusió. El cost de mantenir oberts i en condicions els equipaments és gran i totalment justificat en un territori que vol créixer en el sentit més ampli possible. Malauradament, els grans mitjans de comunicació se’n fan poc ressò encara; el seu suport seria valorat molt positivament per la gent ebrenca i per les persones amants del nostre patrimoni, que cada cop són més. És imprescindible que nosaltres valorem els equipaments i la tasca que s’hi porta a terme, si volem créixer en volum i en qualitat. Visitem-los i expliquem-los arreu, portem-hi a les famílies, a l’alumnat, a les amistats, a les entitats… Si ho fem els afegirem valor social en traurem bons fruits.

Victoria Almuni Balada
Victoria Almuni Balada
Directora Territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 62 = 69

Últimes notícies