HomeEconomiaEl preu de la llum es mant茅 amb un lleuger descens del...

El preu de la llum es mant茅 amb un lleuger descens del 0,7% i se situa en 298,25 euros el MWh aquest dissabte

El preu de la llum per als clients de la tarifa regulada es mant茅 amb un lleuger descens aquest dissabte del 0,7% en comparaci贸 amb divendres, fins als 300,34 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l’Operador del Mercat Ib猫ric d’Energia (OMIE). Aix铆 doncs, se situar脿 per sota dels 300 euros per primer cop en quatre dies i marcar脿 el sis猫 registre m茅s alt des que va entrar en vigor l’excepci贸 ib猫rica, el 15 de juny. Aquest preu 茅s el resultat de sumar el preu mitj脿 de la subhasta del mercat majorista (136,83 euros/MWh) i la compensaci贸 que es pagar脿 a les centrals de cicle combinat per l’aplicaci贸 del topall del gas (161,42 euros/MWh).

Es tracta del segon dia consecutiu que aquesta compensaci贸 t茅 un preu mitj脿 superior a la mitjana del ‘pool’ d’energies.

En relaci贸 amb l’any passat, el preu de la llum ser脿 un 241,5% m茅s alt, ja que el 16 de juliol del 2021, el resultat mitj脿 del mercat majorista va ser de 87,32 euros.

Les altes temperatures registrades, l’alta demanda i les tensions internacionals del mercat del gas en un moment en qu猫 R煤ssia ha tancat el gasoducte Nord Stream I a Alemanya per manteniment han impulsat el preu de l’electricitat.

A la pen铆nsula Ib猫rica, el gas produ茂t en centrals de cicle combinat continua sent l’energia amb m茅s pes al mix (37%), molt per sobre de les renovables. Aquest fet impulsa el preu que paguen els clients de la tarifa regulada, ja que al mercat de refer猫ncia a Europa鈥揺l TFF holand猫s鈥 se situa per sobre dels 170 euros, a nivells del mar莽, quan es van batre tots els r猫cords.

Una de les tecnologies que menys est脿 aportant a la subhasta 茅s la hidr脿ulica (3%) per la sequera. De la mateixa manera, les altes temperatures afecten l’efici猫ncia de les plaques solars, que afegeixen un 13,4% de l’energia i el poc fent fa que l’e貌lica no pugui superar el 12% del total.

L’excepci贸 pel mercat ib猫ric pactada amb la Uni贸 Europea permet fixar el preu del gas que es fa servir a les centrals per generar electricitat en 40 euros el MWh encara que el seu preu de mercat sigui m茅s elevat. La mesura s’allargar脿 un any i busca evitar que els alts preus es contagi茂n a la resta d’energies a la subhasta del mercat majorista, on l’煤ltima tecnologia en entrar i la m茅s cara marca el preu de l’electricitat.

El topall del preu del gas per la generaci贸 d’electricitat est脿 en vigor des del 15 de juny, quan va marcar 59,68 euros el megawatt hora. Ara, la compensaci贸 que paguen els clients 茅s m茅s del doble (161,42 euros).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 15 = 23

脷ltimes not铆cies