HomeEconomiaEl preu de l'obra nova al Camp de Tarragona i l'Ebre creix...

El preu de l’obra nova al Camp de Tarragona i l’Ebre creix un 12,5% durant el 2021

El preu de l’obra nova al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ha crescut un 12,5% el 2021 en comparació l’any 2020, segons l’estudi anual de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE).

El preu mitjà d’un habitatge nou se situa en els 213.176 euros, mentre el del metre quadrat útil augmenta un 22,5% respecte a l’any anterior -la mitjana catalana és del 14,4%.

El territori suma més d’un centenar de promocions, amb un total de 619 habitatges encara en venda. El sector es congratula de la recuperació. Amb tot, alerta que continua havent-hi molt desequilibri territorial. També adverteix que si el nou POUM de Tarragona es retarda en excés, els preus dels habitatges es dispararan per manca de sòl on edificar.

L’Estudi de l’Oferta d’Habitatge de Nova Construcció a Catalunya que realitza anualment l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) recull que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre se situen en segona posició, entre les quatre demarcacions catalanes, pel que fa a superfície mitjana de l’habitatge nou -86,9 m²-, i en tercera posició amb relació a les mitjanes del preu de l’immoble -213.176 euros- i del preu del m² de superfície útil -2.421 euros.

L’associació, però, minimitza este creixement tan elevat del preu del m² útil -més d’un 22%- i ho atribueix al fet que en les dades del 2020 pràcticament no hi havia obra nova. Pel que fa al tipus d’habitatge, l’estudi conclou que, fruit de la pandèmia, el comprador es decanta per un immoble més gran, de tres o quatre habitacions, amb ganes que ja siga la llar definitiva, i amb majors equipaments, com zones enjardinades i piscines.

Un territori desequilibrat i un POUM per fer

De les 103 promocions actualment actives en el conjunt de la demarcació tarragonina, estan en oferta el 31,6% dels habitatges -un total de 619. Els habitatges plurifamiliars representen el 23% d’aquest estoc. La immensa majoria d’habitatges són de nova construcció. Només 22 immobles corresponen a una rehabilitació integral. Amb tot, el sector immobiliari es congratula d’aquest dinamisme que ja s’estén més enllà de les comarques de Barcelona.

Amb tot, alerta del desequilibri territorial. Torredembarra (3.408 euros) i Cambrils (3.161 euros) són els municipis amb un preu per m² útil més alt, mentre que Móra d’Ebre (625 euros) i Deltebre (709 euros) registren un preu de venda m² superfície útil més baix. Les Terres de l’Ebre i comarques d’interior continuen sent les zones més desfavorides. “És un repte de país”, ha manifestat Daniel Roig, president de la comissió territorial de Tarragona de l’APCE.

D’altra banda, Tarragona i Reus continuen sent les ciutats més dinàmiques, i la zona costanera també pren força. Poblacions com Salou o Cambrils de la Costa Daurada, històricament vinculades al turisme i a les segones residències, cada cop són més vistes com a primera residència. “El teletreball i el projecte del futur tramvia del Camp de Tarragona pot ajudar a consolidar aquestes ciutats amb poblacions residents molt més estables”, afirma Roig.

A Tarragona ciutat la superfície mitjana d’habitatge nou ha crescut un 14,3% -de 80,5 m² a 92 m². El preu ha passat d’estar per sota dels 200.000 euros als 317.000 -una pujada de gairebé el 60%-, mentre el m² útil ha passat dels 2.470 euros als 3.120 -26,3% d’increment. Amb tot, el sector adverteix de les conseqüències, a mig i llarg termini, que el POUM de Tarragona es dilate en excés i que la ciutat “acabe perdent l’impuls que sempre ha tingut”, conclou Roig.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies