HomeCulturaEl reliquiari dels Sants Màrtirs torna a Gandesa quaranta anys després del...

El reliquiari dels Sants Màrtirs torna a Gandesa quaranta anys després del seu robatori

El reliquiari dels Sants Màrtirs de Gandesa ha tornat a la parròquia terraltina quaranta anys després del seu robatori. El bisbat de Tortosa va aconseguir recuperar-lo i, en els últims tres mesos ha estat exposat al museu de la catedral. Se tracta d’una peça excepcional, datada del segle XVI. En una cerimònia a l’església de l’Assumpció este dissabte -dia 15-, el bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, va retornar el reliquiari a la parròquia.

Abans de la cerimònia també es va organitzar un acte de benvinguda a l’Ajuntament, on els representants del Bisbat van ser rebuts per l’alcalde, Carles Luz. El reliquiari torna a Gandesa després del seu robatori, l’any 1979.

L’historiador Joan Hilari Muñoz va identificar el reliquiari al lloc web del Museu Deu, al Vendrell, com una de les peces de la col·lecció privada del notari Antoni Deu Font. Un cop identificat, el Bisbat va haver d’interposar una demanda al jutjat per a reclamar la seua titularitat. Després d’anys d’investigació, se va poder certificar que l’objecte del museu del Vendrell era el reliquiari robat de Gandesa. El procediment ha sigut llarg a causa d’algunes modificacions que els lladres van fer al reliquiari amb la finalitat de dificultar-ne la seua identificació.

El passat 21 de març, una delegació de l’Ajuntament del Vendrell encapçalada per l’alcalde, Kenneth Martínez, va lliurar el reliquiari al Bisbat de Tortosa. Durant els últims tres mesos, el reliquiari s’ha exhibit al museu de la catedral i, este dissabte, se va retornar a la parròquia de Gandesa, d’on havia sigut sostret fa 45 anys. El lliurament se va efectuar en una cerimònia litúrgica amb la participació del bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, així com la dels darrers titulars de la parròquia de Gandesa.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 85 = 86

Últimes notícies