HomeMedi AmbientLa Generalitat demana intervindre en el Pla d’Emergència Nuclear i reclama que...

La Generalitat demana intervindre en el Pla d’Emergència Nuclear i reclama que s’actualitze

La Generalitat reclama tindre veu en la gestió del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) i tirar endavant una actualització urgent dels protocols de protecció civil i evacuació de la població. Des del govern català asseguren que el pla no s’actualitza des de l’any 2009, abans de l’accident de Fukushima, i asseguren que la Generalitat compta amb infraestructures d’emergències molt més habilitades que l’Estat.

La directora dels serveis territorials d’Interior al Camp de Tarragona, la flixanca Eli Llombart, ha comparegut este dimarts -dia 18- a la ponència de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear del Congrés dels Diputats per a reclamar la participació directa de la Generalitat en la planificació i la gestió del PENTA. El Govern planteja la creació d’un òrgan específic que estiga integrat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, els òrgans de protecció civil de l’Estat i el Consell de Seguretat Nuclear. A la vegada, també proposen la creació d’un Comitè de Direcció que incloga el conseller d’Interior en les funcions de suport a la direcció del pla que exercix el delegat del Govern de l’Estat. Llombart ha recordat que la població que hi ha dins les zones d’influència de les centrals nuclears a Catalunya és molt superior a la que hi ha a la resta de nuclears operatives actualment.

D’altra banda, Llombart ha denunciat que el PENTA no s’actualitza des de l’any 2009 i ha instat a adaptar-lo a les recomanacions sorgides després de l’accident de la central nuclear de Fukushima. En este sentit, ha remarcat la necessitat de revisar les zones d’afectació del pla, arribant fins als municipis de fins a 20 quilòmetres de les centrals, i dotar-los dels mateixos mecanismes de protecció que els municipis més propers. Ha denunciat també que s’està incomplint el programa de simulacres previstos al pla que, malgrat establir que s’ha de fer un simulacre general cada tres anys, no se’n realitza cap des de l’any 1987.

Catalunya té el major nombre de població afectada per zones d’emergència nuclear de tot l’Estat. A més, en el cas de Vandellòs, en època estival la xifra de persones situades al radi d’emergència arriba a les 110.000 persones.

Des del Govern s’ha reivindicat també que el Centre de Coordinació Operativa del PENTA (CECOP) se situe a l’edifici del CAT 112, concretament a la sala del CECAT des d’on ja es coordinen emergències com les derivades del PLASEQTA, ja que la sala del CECOP se troba actualment a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona i no està habilitada per a atendre emergències 24 hores al dia.

D’altra banda, la directora territorial ha remarcat durant la seua intervenció que a Catalunya s’ubiquen 3 dels 7 reactors nuclears que operen a l’estat i ha lamentat que, a dia d’avui, no s’haja acceptat encara la petició de la Generalitat, formulada de manera reiterada, de participar directament en el pla. En esta línia, ha recordat que 4 dels 7 grups operatius del PENTA corresponen a serveis de la Generalitat: Bombers, Mossos d’Esquadra, SEM i Protecció Civil.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 57

Últimes notícies