HomeSocietatEl Síndic eleva a la CE les queixes sobre l'incompliment de les...

El Síndic eleva a la CE les queixes sobre l’incompliment de les normes per garantir la protecció del delta de l’Ebre

Fins a finals de gener de 2022, el Síndic de Greuges ha rebut gairebé 800 queixes referides al delta de l’Ebre i al procés de regressió i de fort impacte dels temporals de mar a causa del canvi de climàtic. En aquestes reclamacions les persones denuncien la inacció i la manca de resposta de les administracions públiques, i apunten la possibilitat d’una infracció de la normativa europea perquè no s’estan adoptant les mesures necessàries per a la protecció efectiva del delta i, en concret, dels seus espais naturals protegits. Per tot això, el Síndic ha volgut traslladar la queixa a la Comissió Europea (CE) amb la voluntat que pugui servir per fonamentar la seva actuació d’exigència del compliment de les normes europees.

En l’escrit que s’ha traslladat a Virginijus Sinkeviòius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la CE, manifesta la voluntat d’organitzar una sessió de treball amb ell i el seu equip, en la qual també hi pugui participar la Taula de Consens per l’Ebre, amb l’objectiu d’exposar com afecta la situació a la via diària i els drets de les persones que hi viuen.

El setembre passat ja es va reunir amb la Defensora del Poble Europeu per exposar-li les mancances en les actuacions de les administracions que s’havien detectat fins aleshores.

En el mateix sentit – arran dels greus efectes que va tenir sobre el delta el temporal Glòria – a principis de l’any 2020, el Síndic ja va obrir una actuació d’ofici que ha permès constatar una sèrie de mancances de les administracions competents. D’una banda, denuncia que el Ministeri per la Transició Ecològica encara no ha aprovat el pla per a la protecció de la façana litoral, malgrat que es va presentar a informació pública ja fa pràcticament un any.

També ha volgut destacar la manca d’execució de partides pressupostàries destinades a actuacions de protecció del litoral que haurien d’evitar o minimitzar les inundacions de la plana deltaica en cas de temporals marítims.

D’altra banda, pel que fa a la Generalitat de Catalunya, que té competències sobre la protecció d’espais naturals i la biodiversitat, s’ha pogut comprovar que els espais naturals del delta de l’Ebre no disposen d’un pla específic de gestió i protecció.

Encara que a priori es valori positivament l’anunci fet ahir pel Departament d’Acció Climàtica de reforçar les platges del front deltaic, el Síndic supervisarà d’acord amb les seves competències el procediment anunciat.

En darrer lloc, l’actuació d’ofici ha evidenciat que és del tot imprescindible l’activació de mecanismes de col·laboració entre les administracions de l’Estat i de la Generalitat per poder actuar totes dues de manera coordinada en la protecció del delta, especialment si es tenen presents els grans reptes que imposa el canvi climàtic i els seus impactes en el territori deltaic.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies

-->