La hisenda i la promoció econòmica, les infraestructures i els serveis a les persones van centrar el debat entre els candidats a l’alcaldia de Deltebre, celebrat el passat 10 de maig a Canal Terres de l’Ebre.
Tots els candidats van exhibir les seues propostes electorals amb molts punts en comú com l’aposta pel turisme i el sector primari o la necessitat de rebaixar impostos.
El primer bloc del debat es va centrar en la hisenda municipal i en la promoció econòmica. Un dels denominadors comuns va ser la necessitat de rebaixar els impostos municipals, ja que en el cas de Deltebre són molt més elevats que els dels municipis veïns. “Hem començat el camí d’abaixar impostos”, va insistir l’alcalde Lluís Soleri candidat d’Enlairem Deltebre, davant les propostes de la resta de candidats, tot recordant que s’ha rebaixat este 2019 la taxa d’escombraries i també un 1,5% l’IBI urbà i un 2,84% l’IBI rústic. Soler va recordar també que durant el mandat s’han millorat les finances municipals reduint el deute fins al 35,5%. El candidat de Més Deltebre-ERC, Joan Alginet, va posar damunt la taula altres dades com el PIB o la renda familiar que, sumat a altres dades com l’atur estructural, la fuga de talent o el fet que no hi haja creixement industrial, constaten que “Deltebre és un municipi pobre”. “Hem de ser capaços d’anar junts per a superar totes estes adversitats. Deltebre té potencial per a revertir esta situació”, va dir Alginet que proposa un pacte per l’ocupació al municipi.
Totes les forces polítiques van coincidir en l’aposta pel turisme com un dels principals motors econòmics de la població juntament amb el sector primari. La CUP va proposar accions per a “desestacionalitzar” el turisme, el PSC per a apropar al poble el turisme que està a Riumar i Més Deltebre proposa un pacte per a definir el model turístic amb Riumar i Bomita com a dos peces clau. En l’àmbit de la promoció econòmica, el candidat d’Enlairem Deltebre va assegurar que un dels objectius la pròxima legislatura serà desenvolupar el polígon industrial: “volíem engegar la urbanització durant el 2018, però ens vam trobar projectes mal redactats. Hem hagut de refer-los tots i serà un dels objectius del proper mandat, juntament amb el pla especial del port del Riumar”, va assegurar Soler.
Encara dins d’este bloc, el PSC i la CUP també van posar damunt la taula la necessitat d’elaborar uns pressupostos participatius. “Defensem uns pressupostos participatius reals on la gent puga fer les seues propostes, votar i decidir”. El candidat del PSC va insistir també en la necessitat de consensuar els pressupostos: “fer-los entre tots i decidir i prioritzar quines accions i inversions s’han de fer per a millorar el futur del nostre poble”.
Infraestructures
Pel que fa a les infraestructures, tots els candidats van fer propostes per a dotar Deltebre de nous equipaments i infraestructures, si bé també es va posar damunt la taula la necessitat de racionalitzar-ne la construcció de nous. “El que sí que tenim clar des de la CUP és que Deltebre no necessita més espais multifuncionals”, va dir Dayana Santiago, que va explicar la gran aposta de la CUP per convertir l’antiga cambra arrossera en un espai de dinamització turística, viver d’empreses i amb un espai de coworking.
Per part de Més Deltebre, Joan Alginet va recordar que una de les propostes dels republicans és un ambiciós pla perquè l’any 2027 estiguen tapats tots els desguassos del nucli urbà, i soterrades totes les línies elèctriques. A més, aposten per canviar la imatge de la plaça 20 de maig, amb un projecte ambiciós que convertisca este punt en “el centre neuràlgic de Deltebre” i per convertir l’avinguda de la Pau en una artèria principal del municipi. Per Més Deltebre és clau també no només construir nous equipaments sinó “mantindre en condicions òptimes els que ja tenim”. Per part del PSC, que aposta sobretot per invertir en la millora de carrers, de camins rurals i per eliminar cruïlles perilloses, proposen la construcció d’un auditori. A més, el candidat Aleix Ferré demana consens a l’hora de tirar endavant nous projectes: “abans de fer qualsevol nou equipament o infraestructura és imprescindible el consens i un anàlisi profunda de si és necessari, si és prioritari, la viabilitat, la utilitat i, sobretot, la ubicació”.
Per la seua banda, Soler va recordar que l’Ajuntament té preparats 55 projectes pendents de desenvolupar la pròxima legislatura i el gran esforç inversor fet en esta amb obres com la Biblioteca, el Centre Fluvial del Delta o la reobertura del complex esportiu. Davant la gran quantitat de propostes fetes per tots els partits, el candidat d’Enlairem Deltebre va insistir que “és molt bonic fer propostes i dir que ho farem tot. Natros no hem fet un programa electoral sinó que hem fet un programa de govern per a intentar complir-lo al màxim. El paper és molt sofrit i ho aguanta tot”, va reblar Soler, que va afegir: “hem descongestionat al màxim la hisenda municipal, i això ens permetrà tenir una capacitat d’inversió molt més elevada que marcarà el full de ruta del futur”. El candidat del PSC va lamentar que Solé menystingués les propostes de la resta de candidats: “Creiem que portem propostes que es poden fer realitat, no són fum. Potser vostè té 55 projectes redactats perquè ja es veu guanyador. Natros som molt més humils”.
Serveis a les persones
En l’àmbit dels serveis a les persones, PSC i Més Deltebre van demanar més inversions en cultura, esports i educació i més atenció a la gent gran i proposen crear un servei de transport que facilite la mobilitat d’este col·lectiu pel municipi. La CUP aposta també per crear “un Espai Jove per a atendre el col·lectiu de jóvens que el tenim oblidat”. Proposen un espai amb un agent de salut per parlar de temes com drogues o sexualitat, amb un espai de joc i que face també la funció de casal. Per la seua banda, Enlairem Deltebre va recordar que esta legislatura el pressupost en polítiques socials s’ha incrementat un 121% amb la creació d’ajuts als tributs locals i d’urgència socials.
Abans d’acabar el debat, el candidat de Més Deltebre va comprometre’s que si és alcalde “la meua gestió serà auditada, des del principi fins al final. Espero que els altres candidats puguen assumir també este compromís i acabem amb un cicle històric de voler passar comptes amb el passat”. La resposta de Soler no es va fer esperar: “estic d’acord amb vostè, però m’hauria agradat que la setmana passada hagués donat suport al Ple perquè l’Ajuntament puga personar-se en la investigació oberta per l’auditoria que el PdeCAT va tirar endavant”. De fons, Alginet va respondre un: “el tindrà”.