El cuiner Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atri** de Càceres, ha superat al xef canareu Aitor López, del Restaurant Citrus del Tancat d’Alcanar, i s’ha proclamat guanyador de la sisena edició del concurs gastronòmic professional Xef Balfegó que reconeix als cuiners que millor treballen i preparen tonyina vermella. La final, en la qual han participat vuit xefs de restaurants espanyols, portuguesos, italians i alemanys, es va desenvolupar durant la jornada d’aquest dilluns i els guardons es van lliurar en una gala celebrada a la tarda i a la qual van assistir més de 400 persones.
El campió del concurs va obtenir la distinció per “la seva tècnica impecable, originalitat, cuidada presentació i per saber mantenir el protagonisme de la tonyina vermella en les seves creacions”, segons ha dictaminat el jurat del concurs. En tercer lloc completant el podi ha quedat Jaume Marambio Cortés, del Restaurant Alapar de Barcelona.
Al costat d’ells han competit el finalista lusità, Rafael Gomes, del restaurant Escata, de Porto (Portugal) –país que ha participat per primera vegada en aquest certamen–; Alessandro Tormolino, del Sensi* d’Amalfi (Itàlia); Enrico Hirschfeld, del restaurant Schillingshof de Bon (Alemanya); Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey’s* de Calp (Alacant), i Adán Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.
De la competició a la gala
El jurat encarregat de valorar la labor dels xefs i els plats presentats en el concurs ha estat conformat per professionals de reconegut prestigi a l’entorn de la gastronomia i la restauració que sumen, en total, 15 estrelles Michelin. Els seus membres han estat: Martín Berasategui (Rte. Martín Berasategui*** Lasarte – Oria. Guipúscoa), en el paper de president; Fina Puigdevall (Rte. Els Cols** – Girona); Diego Guerrero (Rte. DStage** – Madrid); Benito Gómez (Restaurant Bardal** – Màlaga), i Erwan Poudoulec, xef i director tècnic de l’Escola d’Alta Cuina Le Cordon Bleu.
La jornada de competició s’ha desenvolupat a l’escola de cuina Le Cordon Bleu i l’anunci dels guanyadors, així com el lliurament dels premis, ha tingut lloc durant el mateix 23 d’octubre, a les 20.00 h., en una gala celebrada en L’Estació Gran Teatre CaixaBank Príncep Pius (Cuesta de Sant Vicent, 44, de Madrid. A l’acte han assistit més de 400 persones entre les quals hi havia representants institucionals, grans figures de la cuina del nostre país i referents del periodisme gastronòmic i d’altres sectors professionals. L’acte va acabar amb un sopar en format còctel de la Tunateca Balfegó (Barcelona), primer espai gastronòmic del món dedicat en exclusiva a la tonyina vermella.
Els premis han repartit 10.000€ en metàl·lic, un viatge al Japó, ganivets japonesos, reportatges audiovisuals, presència en les millors revistes de cuina i la participació com a ponents a Madrid Fusió. La final va comptar amb la col·laboració de marques de primer nivell que van completar els premis, a més de ser una part important de la final: Fagor Professional, Le Cordon Bleu, Apicius, Pordamsa, Taittinger, Cellers Gancedo i Tunateca Balfegó.
Palmarès Balfegó
Xef Balfegó és un concurs que posa en valor el talent de joves promeses, xefs desconeguts o caps de cuina de restaurants amb estrella Michelin, la prestigiosa Guia de la qual compta amb Balfegó entre les seves partners oficials. Al costat de Gianluca Monni, el cuiner italià que es va alçar amb el títol ‘Xef Balfegó’ en l’edició de 2022, han estat guardonats amb aquest premi: Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal** (Ronda – Màlaga) que va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional; Alejandro Serrano, Xef Balfegó 2019; Rafel Muria, guanyador en 2018, i Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera edició, celebrada en 2017 representant al restaurant ABaC***. Cal recordar que Alejandro Serrano i Rafel Muria van rebre després la seva primera Estrella MICHELIN.
Aquest certamen, al costat del Gran Premi Balfegó Xef Revelació Madrid Fusió, i Itamae Balfegó, el primer Campionat de Sushi per a Professionals que se celebra al nostre país, exemplifiquen el suport de Balfegó als joves i nous talents de la cuina. Són part de la filosofia d’aquesta empresa que, fa ja anys, es va decantar per la gastronomia i l’alta restauració com la millor opció per a acostar als consumidors el seu producte, la Tonyina Vermella Balfegó, peix i gestionat de manera sostenible, des d’una perspectiva d’innovació, traçabilitat i qualitat extra.