HomeSocietatEls ajuts de la Generalitat per a rehabilitar habitatges exclouen cinc dels...

Els ajuts de la Generalitat per a rehabilitar habitatges exclouen cinc dels dotze pobles de la Terra Alta

Cinc dels dotze municipis de la Terra Alta han quedat exclosos del programa de rehabilitació d’habitatges buits per a fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya. Són els cinc pobles que tenen més de mil habitants: Horta de Sant Joan, Corbera d’Ebre, Gandesa, Batea i el Pinell de Brai. S’hi poden acollir els municipis de fins a mil habitants, que són els altres set pobles de la comarca, però perquè ho puguen fer els de menys de 3.500 habitants han d’estar inclosos a la llista de “comarques de muntanya”, de la qual s’ha exclòs la Terra Alta. Des del Consell Comarcal exigixen que cap dels pobles de la comarca quede fora de la convocatòria, tenint en compte que és la que més patix i patirà el despoblament.

La sorpresa ha estat majúscula a la Terra Alta davant estos criteris, ja que el Consell Comarcal fa mesos que treballava amb la Secretaria d’Habitatge per a trobar solucions a un dels principals entrebancs per al repoblament a la comarca. El passat 15 de juny es publicaven les bases de la convocatòria dels ajuts del Programa de rehabilitació d’edificacions residencials buides per a fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya.

El Consell Comarcal farà arribar una queixa a
la Conselleria de Benestar Social

Per a ser-ne beneficiari, els propietaris o masovers que assumisquen la rehabilitació d’edificacions residencials buides, públiques o privades, han de tenir els habitatges en municipis de fins a 1.000 habitants –com és el cas de set dels municipis de la Terra Alta- o en municipis d’entre 1.000 i 3.500 habitants que estiguen situats a les comarques de muntanya de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d’Aran.

Que la Terra Alta s’haja exclòs d’esta llista perjudica les cinc poblacions més grans de la comarca. El cas més paradigmàtic és el d’Horta de Sant Joan, que és un municipi considerat d’alta muntanya i de menys de 3.500 habitants –en té gairebé 1.150-, però no s’hi podrà acollir. “Tenim quatre municipis considerats de muntanya a la comarca, però este no hauria de ser el criteri. Haurien de ser de densitat de població, demogràfics i de despoblament, com ara la pèrdua i l’envelliment de la població, la renda per càpita o la matriculació escolar”, ha reivindicat la presidenta Neus Sanromà.

L’ens comarcal lamenta que no s’haja tingut en compte la situació de la Terra Alta, el despoblament que patix i que patirà. Segons projeccions del mateix IDESCAT és una de les poques comarques catalanes que perdrà població en les pròximes dècades. En el futur més immediat, s’augura que el 2033 la Terra Alta podria perdre prop de 200 llars familiars i, en conseqüència, la seua població disminuiria un 9 % – per sota dels 12.000 habitants ara mateix-.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta ha avançat que traslladaran la queixa al Departament amb qui s’han reunit constantment els últims mesos, primer, amb una visita a Barcelona d’una delegació terraltina (al febrer) i, després, amb una visita del secretari (a l’abril) en la qual es va reunir amb les alcaldies dels dotze pobles. “I posteriorment surt una convocatòria de la qual se’ns exclou per raons que no venen al cas, del repoblament i de la rehabilitació d’habitatge”, ha remarcat Sanromà.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 54

Últimes notícies