HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’Esquerra que governa: polítiques actives d’Habitatge

L’Esquerra que governa: polítiques actives d’Habitatge

Des de la voluntat de servei públic i sent peça clau per garantir la governabilitat d’una ciutat, s’ha de complir amb allò que es defensa. Des del PSC de Tortosa sempre hem defensat la necessitat d’aplicar polítiques actives d’habitatge per garantir l’accés universal a un habitatge digne, i ara des del govern complim i així ho estem fent.

I ho hem fet creant la Regidoria d’Habitatge i elaborant el Pla Local d’Habitatge de Tortosa, que, partint de l’anàlisi i diagnosi de la situació de l’habitatge a la ciutat definirà les estratègies i propostes a desenvolupar per garantir el dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles.

L’Oficina Local d’Habitatge és l’eina més propera per informar la ciutadania i tramitar ajuts relacionats amb temes com el pagament del lloguer, el lloguer per gent gran o el bo de lloguer jove, per facilitar el gaudi d’un habitatge o habitació en règim de lloguer a les persones joves amb escassos mitjans econòmics; l’arranjament d’habitatges de persones grans; ajuts per a la rehabilitació d’edificis del centre històric amb un important increment de partides per fer-ho; ajuts per l’enretirada de l’amiant; i mediació en temes de deutes hipotecaris, lloguer social i prestacions d’especial urgència.

I per millorar la regeneració urbana de la ciutat hem invertit gran quantitat de recursos en la millora del centre històric.

Els Fons Next Generation de l’Estat espanyol són una oportunitat per aplicar polítiques actives d’habitatge, a través de sis programes, que Tortosa no ha desaprofitat. Estem treballant en tots els àmbits, des del que pertoca a l’acció municipal a escala de barris i de creació d’habitatge social, passant per la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana a través de l’impuls de l’oficina local, fins al terreny particular, amb ajuts a la rehabilitació d’edificis i habitatges.

La col·laboració publicoprivada és imprescindible per a la regeneració urbana. El programa 1 d’ajuts a les rehabilitacions dels barris dels Fons Next Generation i el programa 6 d’ajuts per a la creació d’habitatge social són bàsics en esta col·laboració, en què l’Ajuntament està sent part activa.

Els Fons Next Generation estan destinats també als particulars, amb ajuts per a la rehabilitació d’edificis residencials, ajuts per a la rehabilitació d’habitatges i ajuts per la redacció de projectes i del llibre de l’edifici per tal d’incentivar els particulars i propietaris
a contribuir en esta regeneració millorant i rehabilitant el parc d’habitatge.

Per poder aplicar polítiques actives d’habitatge és bàsica la col·laboració publicoprivada, per això estos ajuts han de servir per impulsar la rehabilitació dels edificis, i millorar, així, la imatge i el parc d’habitatges de la ciutat, contribuir a la millora de l’eficiència energètica per una Tortosa més verda, agradable i sostenible, i millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans i conciutadanes.

Des del govern de progrés de Pedro Sánchez s’estan aplicant importants polítiques actives d’habitatge: estos dies anunciava mesures com la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia elèctrica, gas i aigua; el límit del 2 % per a l’actualització anual del lloguer de l’habitatge habitual; l’ampliació de la suspensió dels desnonaments de l’habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables o ajudes per al pagament de la llum als malalts que han de rebre diàlisi a casa. A més, ha posat en marxa el Pla estatal d’accés a l’habitatge 2022-2025 per fomentar i donar suport al lloguer i facilitar que les persones amb menys ingressos accedeixin a un habitatge; i està treballant en la primera Ley de la Vivienda per fer de l’habitatge, juntament amb la sanitat, l’educació, les pensions i la dependència, el cinquè pilar de l’Estat del Benestar.

Les polítiques actives d’habitatge sempre han estat una de les nostres prioritats. Des de l’oposició les vam defensar i reclamar contínuament, i ara el PSC som l’esquerra que governa, i les estem aplicant a la nostra ciutat, complint amb allò que prometíem i treballant per Tortosa, una ciutat de primera.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 50

Últimes notícies